Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-04-23
A fost o intrebare pe care am adresat-o tacut in timpul unei conferinte recente la care am participat. S-a nascut din aprecierea eforturilor acestor specialisti de a gasi un echilibru si un fir rosu de integrare a noului stil lucrativ si a celor “80 de noi masuri legislative numai in 2024”.
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-04-23
Decizia profesionala de a deveni si suportul oamenilor de business, de a veni in sprijinul lor cu procese de reinvatare, implementare si dezvoltare prin coaching, a cuprins si-mi cuprinde in continuare cu incredere dorinta de a sustine liderul de astazi, si de astazi inainte, in a-si asuma, cu responsabilitate si transparenta, impactul si influenta pe care le aduce prin prezenta si contributia personala si profesionala.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-04-23
Robert Hogan, PhD, fondatorul si presendintele Hogan Assessments, afirma ca: ”Un leader smerit genereaza implicare”.  Asadar, este nevoie de o persoana smerita pentru a construi si mentine o echipa performanta.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-04-23
Stim ca esti stresat la serviciu. Stim ca ai oameni in echipa care sunt stresati si stim ca stresul este de fapt cauza principala a multora dintre afectiunile de santate cu care ne confruntam cu totii in 2024.
Pus la dispozitie de BIA, 2023-04-25
Conform prevederilor Hotararii nr. 970/2023, companiile au avut termen pana la data de 17 aprilie 2024 sa implementeze metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii. Daca ai ratat insa acest termen, ar trebui sa faci toate demersurile necesare cat mai curand.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-04-25
"Nu se potriveste culturii companiei si am decis sa intrerupem colaborarea!" E una dintre concluziile frecvente in evaluarea unui angajat dupa perioada de proba sau chiar mai devreme. Dar cum poti evita aceasta situatie, care este costisitoare din punct de vedere financiar, dar si ca timp si imagine pentru companie?
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-04-25
Pe langa atingerea obiectivelor, noi credem ca exista si alte aspecte ale performantei ce trebuie valorificate. Spre exemplu, evaluarea competentelor, care implica analiza abilitatilor, aptitudinilor, comportamentelor si capacitatilor angajatilor in contextul muncii lor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-04-25
Ai observat ca feedback-ul declanseaza in noi emotii puternice si sentimentul de a fi judecat? Este normal, pentru ca, de cele mai multe ori, vine din partea unei autoritati, iar acest lucru induce teama. Pentru a depasi aceasta bariera, iata cateva lucruri pe care le poti face, sa sporesti performanta angajatilor, prin feedback.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Setarea prioritatilor reprezinta pentru liderii de HR un proces extrem de important, de care depinde atat succesul departamentului de HR, cat si al intregii organizatii. Un sondaj Gartner a venit in intampinarea provocarilor cu care se confrunta HR managerii si a realizat un top 5 actiuni de intreprins in 2024. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Bunastarea unei organizatii depinde in mare parte si de cat de eficient si bine pus la punct este procesul de salarizare. Externalizarea acestui proces vine la pachet cu o multime de beneficii precum economie de timp si resurse, expertiza, consultanta permanenta si o gestionare eficienta a resurselor umane.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Respectarea reglementarilor in vigoare reprezinta una dintre conditiile esentiale pentru orice organizatie de succes, iar o modificare legislativa de impact este si cea referitoare la concediile medicale. Incepand cu luna aprilie, noi tipuri de concedii medicale figureaza pe lista exceptarilor de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS).
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-04-29
55% dintre oamenii de HR se asteapta ca gestionarea cresterii costurilor salariale din cauza inflatiei sa reprezinte cea mai mare provocare de business in 2024. Care sunt cele mai presante provocari legate de candidati? Ce piedici avem in procesul de recrutare? 
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-04-29
Cum stau lucrurile pe piata muncii in ultima vreme? Pana in anul 2030, se prevede o nevoie de peste 600.000 de persoane pentru a ocupa posturi care necesita competente avansate, in conditiile in care doar 1% din populatia cu varsta intre 25 si 64 de ani participa la programe de formare profesionala.
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-04-29
Digitalizarea in domeniul resurselor umane nu este doar o adaptare la progresul tehnologic, ci o oportunitate de a revolutiona complet modul in care functionează departamentul tau. Adoptarea unor solutii software specializate este esentiala pentru a creste eficienta, a raspunde cerintelor pietei in schimbare si a ramane competitiv. 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-04-29
Implicarea si performanta angajatilor sunt factori cruciali in succesul organizatiei dar intrebarea e cum poti debloca intregul potentialul echipei pentru a creste productivitatea? 

 
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2024-04-29
Aceste doua functii cognitive importante tind sa ne incetineasca sau sa ne joace feste, pe masura ce inaintam in varsta. Aceasta poate fi o provocare, mai ales daca ai un job care necesita multa planificare si gandire creativa.
Pus la dispozitie de CODECS, 2024-04-30
In ciuda progreselor tehnologice pe care le-am facut si le facem, munca unei organizatii este facuta de oameni. Oamenii sunt aceia care alcatuiesc interfata cu clientul, realizeaza produsul, presteaza serviciul, planifica si coordoneaza, imbunatatesc procese, asigura calitatea si aduc profit.
Pus la dispozitie de Andreea Gheorghita, Doru Paducel & Ana M. Marin, 2024-04-30
Iti creezi timp si spatiu pentru a te asculta pe tine insuti?  Un articol util despre modele si practici de reflectie si reflexie scris de colegii nostri de la EMCC Romania.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-04-30
Acest articol contine informatii utile top managerilor, directorilor HR si coordonatorilor HSE interesati sa implementeze in organizatia lor programe de tip Autoritatea sa Opresti Munca (in engleza Stop Work Authority – SWA).
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-04-30
Articolul da o imagine de ansamblu asupra modului in care pot fi setate elementele care contribuie la o experienta a clientilor controlabila si de buna calitate.
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2024-04-30
Descopera cum instrumentele Thomas au fost integrate in programul de dezvoltare a leadershipului unei mari universitati din Marea Britanie pentru a o diferentia ca angajator.
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2024-04-30
Intr-un interviu realizat de Thomas International cu Alicia Collinson, Senior Associate la Thrive Law, au fost explorate aspectele cruciale ale bunastarii angajatilor si sanatatii mentale in organizatii. Alicia a oferit idei valoroase despre provocarile comune cu care se confrunta organizatiile si sfaturi practice pentru a le depasi. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-04-30
Worktelligent redefineste managementul cererilor de asistenta in modulul Employee Service Center, integrand Machine Learning pentru clasificarea automata a e-mailurilor in tichete, imbunatatind astfel timpul de raspuns cat si legatura dintre angajati si HR Ops.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-05-07
Worktelligent redefineste managementul cererilor de asistenta in modulul Employee Service Center, integrand Machine Learning pentru clasificarea automata a e-mailurilor in tichete, imbunatatind astfel timpul de raspuns cat si legatura dintre angajati si HR Ops.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-05-07
In mod frecvent suntem expusi la schimbari si provocari care ne cer sa ne adaptam si sa ne integram noi rutine in viata noastra. De la tranzitiile majore la cele mai mici ajustari, capacitatea noastra de a face fata schimbarii si de a ne adapta este esentiala pentru succesul si bunastarea noastra.
Concedierea colectiva – adevar sau provocare?
Pus la dispozitie de Andreea Suciu, Managing Partner Suciu – Employment and Data Protection Lawyers, 2022-06-02
Provocarile economice din ultimii ani determina multi angajatori sa isi reorganizeze activitatea, fapt ce poate conduce deseori la concedieri colective.

Pentru a preintampina lipsa indeplinirii procedurii concedierii colective, ne propunem sa subliniem o serie de aspecte particulare ce trebuie luate in considerare.
 1. Prevederi generale
Concedierea colectiva presupune, printre altele:
 1. concedierea unui numar determinat/determinabil de salariati (ex. 10 salariati in cazul societatilor care au incadrati in munca intre 21 – 99 salariati);
 2. intr-o perioada de 30 de zile calendaristice;
 3. din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.
 
 1. Categorii de lucratori care pot/nu pot fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
 1. Salariatii temporari
Desi salariatii temporari presteaza munca in beneficiul utilizatorului, aspectele privind incetarea raportului contractual au legatura preponderent cu agentul de munca temporara, acesta fiind angajatorul salariatului temporar. Astfel, apreciem ca salariatii temporari nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul utilizatorului, ci exclusiv la nivelul agentului de munca temporara.

Cu toate acestea, problema salariatilor temporari nu a fost transata in practica pana la acest moment. Pe data de 16 noiembrie 2017 Curtea Federala pentru Litigii de Munca din Germania a hotarat sa adreseze Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) o intrebare preliminara in acest sens. CJUE nu s-a pronuntat inca in aceasta cauza.
 1. Internii
Desi ar putea fi calificati ca fiind lucratori prin raportare la jurisprudenta CJUE, niciunul dintre cazurile de incetare ale contractului de internship nu corespunde cazului de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului. Or, una dintre conditiile existentei unei concedieri colective este aceea ca aceasta se dispune din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului.

Prin urmare internii nu vor fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv la nivelul organizatiei.
 1. Administratorii
Desi CJUE a stabilit ca, in raport de anumite criterii, administratorii unei societati vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, apreciem ca, la nivel national, acest lucru nu s-ar putea realiza decat daca administratorii au incheiat un contract de munca cu societatea, nu insa si in cazurile in care acestia isi exercita atributiile in baza unui contract de administrare.
 1. Ucenicii
Contractul de ucenicie este guvernat de dispozitiile Codului Muncii inclusiv cu privire la incetarea contractului de munca si inregistrarea in REVISAL. Ucenicul presteaza activitate si este remunerat cu salariu de catre angajator. In raport de aceste particularitati, apreciem ca ucenicii vor putea fi luati in calcul la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.

Aprecierea noastra este sustinuta si de interpretarea CJUE oferita in cauza Balkaya[1], potrivit careia o persoana care exercita o activitate practica intr‑o intreprindere sub forma unui stagiu are calitatea de lucrator, chiar daca nu este remunerata de catre angajatorul sau si trebuie avuta in vedere la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv.
 
 1. Stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv
Codul Muncii prevede ca la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv int-un interval de 30 de zile calendaristice, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca „din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului”, cu conditia existentei a cel putin 5 astfel de incetari.

Problema constatata in aceasta materie este daca vor fi avute in vedere si acordurile de incetare incheiate sau demisiile salariatilor. Desi este clar ca aceste modalitati de incetare nu presupun, in principiu, initiativa angajatorului, este important sa distingem in raport de circumstantele cauzei.

Astfel, in practica instantelor de judecata, s-au luat in considerare in calcularea numarului efectiv de salariati concediati efectiv inclusiv raporturile incetate prin acord/demisie daca acestea s-au concretizat „ca urmare a presiunilor/insistentelor angajatorului, care invoca situatia sa economica dificila[2].
 
 1. Interdictia concedierii salariatei gravide
Desi Codul Muncii prevede mai multe cazuri in care concedierea nu poate fi dispusa, cele mai multe controverse au privit concedierea salariatei gravide.

Curtea Constitutionala[3] a stabilit prin Decizia nr. 1/2020 faptul ca „interdictia de concediere (n.n. a salariatei gravide) este strict circumscrisa la motive care nu au legatura direct cu starea sa, iar nu in ceea ce priveste celelalte cazuri in care desfacerea (…) contractului individual de munca este urmarea (...) desfiintarii locului de munca pe motive economice sau a unor concedieri colective.”

Prin urmare, salariatele gravide pot fi concediate pentru motive care nu au legatura direct cu starea acestora.
 
 1. Recomandari in loc de concluzie
Chiar daca procedura concedierii colective este clar reglementata in Codul Muncii, este important sa subliniem particularitatile presupuse de aceasta: (i) informare si consultarea sindicatului si/sau a reprezentantilor salariatilor; (ii) urmarirea criteriilor de selectie care sa justifice concedierea unui salariat in detrimentul altui salariat; (iii) reangajarea cu prioritate a salariatului concediat prin concediere colectiva fara examen, concurs sau perioada de proba in cazul reinfiintarii postului in termen de 45 de zile calendaristice de la data concedierii.
 
[1] A se vedea cauza.
[2] A se vedea decizia.
 

Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate