Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Orangefresh, 2021-04-22
Orice angajat ar vrea sa isi inceapa ziua, la birou, cu un pahar de suc proaspat de portocale, cu numai 1 leu.
Orice angajator le poate oferi salariatilor sai acest beneficiu cu Vendomatele Orangefresh.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-04-26
Suntem inconjurati de date, de la informatiile primite si transmise de telefoanele mobile, la datele inregistrate de aplicatiile folosite. Fluxul continuu de date emise de fiecare dintre noi, fie ca face o tranzactie financiara, fie ca utilizeaza un instrument de pontaj pentru munca, este coplesitor. Puse in contextul potrivit, aceste date se pot dovedi un instrument util de business.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-04-26
Pontarea angajatilor la venirea si plecarea de la munca este o practica veche, pe care angajatorii o folosesc pentru ca ii ajuta sa ia decizii de business. Cu toate acestea, unii angajati pot considera ca este vorba mai degraba de nevoia de control din partea sefilor. Felul in care oamenii din Resurse Umane introduc o aplicatie noua de pontaj in companie poate sa contribuie la succesul business-ului sau la generarea de resentimente din partea angajatilor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2021-04-27
Pe 11 martie s-a implinit un an de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia COVID-19. Exista modificari pe scara larga ale personalitatii sau a valorilor noastre, pe masura ce stresul cauzat de pandemie si schimbarile survenite in viata noastra s-au acumulat pe parcursul acestui an? A crescut volatilitatea emotionala si s-au schimbat valorile pe scala echilibrului emotional? S-au accentuat acele comportamente exagerate care pot deraia cariere si impacta negative performanta sau am dezvoltat altele noi? 
Pus la dispozitie de K.M.Trust & Partners, 2021-04-27
Inteligenta Emotionala este unul din elementele de baza ale unui lider de succes. Cei care au un EQ ridicat sunt mai orientati spre colaborare, mai motivati, mai optimisti si mai buni la gestionarea conflictelor. In articolul nostru ne uitam la componentele inteligentei emotionale si de ce este importanta pentru lideri.
Pus la dispozitie de BIA, 2021-04-27
Legea 58/2021 publicata in Monitorul Oficial din 5 aprilie 2021 prevede noi modificari la timpul de munca, precum si la valoarea indemnizatiei prin programul Kurzarbeit. De asemenea, din 6 aprilie 2021 au fost aprobate si noile modele de cerere si declaratie pe propria raspundere pentru somaj tehnic.
Pus la dispozitie de BIA  , 2021-04-27
Legislatia muncii si legislatia fiscala se schimba frecvent si, din pozitia de manager al unei companii sau director HR, activitatea de salarizare si administrare personal este poate coplesitoare. Iti ocupa mare parte din timpul de lucru si muta strategiile de motivare a oamenilor in plan secund, cu efecte asupra retentiei si asupra bugetului companiei.
Pus la dispozitie de Sincron HR, 2021-04-28
Spre deosebire de alte tipuri de software HR, specializate pe procese, un software HCM actioneaza la un nivel mai cuprinzator, strategic, pe langa cel operational, oferind o perspectiva mai larga. Citeste pe blogul Sincron HR cum ajuta un software HCM o companie sa fie pregatita in avans pentru noile trend-uri ale pietei muncii.
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
Tichetele de masa, cadourile, turismul intern (accesat prin intermediul voucherelor de vacanta), serviciile medicale (pentru angajati si apartinatori) si pensiile private (pilonul III) sunt principalele 5 beneficii flexibile alese de angajati, in 2020, potrivit analizei anuale Benefit, o companie Edenred, asupra industriei de beneficii extrasalariale din Romania. 
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
Tichetele de masa sunt in continuare cel mai apreciat beneficiu extrasalarial, iar includerea acestora in oferta salariala contribuie la retentia de personal si demonstreaza ca un angajat motivat este un angajat productiv. In prezent, valoarea nominala maxima ce poate fi oferita unui angajat pentru o zi lucrata este de 20,01 lei. Conform statisticilor Edenred, utilizatorii solutiei Edenred Ticket Restaurant au cheltuit, in medie, 25 lei pentru un pranz. 
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
​Jonglezi deja o multitudine de procese legate de personal: de la recrutare si angajare, salarizare, comunicarea interna, traininguri, evaluarea si retentia angajatilor la securitatea si protectia muncii? Atunci, cu siguranta, sa fii la curent cu numeroase acte normative care tin de legislatia muncii si sa te asiguri ca reglementarile GDPR sunt respectate reprezinta un efort in plus.
Pus la dispozitie de certSIGN, 2021-04-28
Ne apropiem cu pasi repezi spre un cadru legal care sa specifice, mai clar decat pana acum, faptul ca semnatura electronica calificata aplicata pe un document transforma documentul intr-un inscris sub semnatura privata, conform art. 272 din Codul de procedura civila, deoarece poarta echivalentul semnaturii olografe pentru inscrisurile pe hartie.
​Fidelizarea angajatilor cheie prin implementarea planurilor de recompensare de tip Stock Option
Pus la dispozitie de Elena Doaga - Manager, Tax, KPMG in Romania, 2021-03-22
Elena DoagaAtragerea si mentinerea talentelor reprezinta o problema pe piata muncii din Romania de mult timp. Situatia nu s-a modificat in ultimul timp, dimpotriva, fenomenul pare sa ia amploare. In conditiile in care pierderea unui angajat cheie se traduce in costuri si riscuri pentru societate, inclusiv la nivel operational, devine necesara luarea unor masuri concrete pentru mentinerea angajatilor valorosi si motivarea acestora pe termen lung. Planurile de recompensare a angajatilor in instrumente financiare au devenit tot mai populare si pot reprezenta un instrument potrivit pentru a incerca solutionarea acestor probleme.

Aceste planuri de remunerare pot fi foarte variate, denumirea de “stock option” fiind cea mai populara si de cele mai multe ori, in practica, generica, pentru o varietate de scheme de remunerare. Acest lucru se datoreaza si prevederilor fiscale, intrucat din anul 2016, Codul Fiscal include o definitie a planurilor de tipul “stock option”, unde se incadreaza nu doar clasicele “stock option plans”, dar si alte tipuri de planuri de remunerare cu decontarea in actiuni. Daca sunt indeplinite conditiile din Codul Fiscal, avantajele primite de angajati ca urmare a participarii la aceste planuri pot beneficia de un tratament fiscal favorabil.

Astfel, aceste planuri de remunerare vizeaza in general acordarea de instrumente financiare (in general actiuni sau parti sociale) catre angajatii companiei, scopul fiind acela de a alinia interesele companiei (i.e. a actionarilor) cu interesele angajatilor. In practica, angajatul primeste o promisiune de a primi actiuni (sau bani sau o combinatie de bani si actiuni) in viitor, la un pret preferential sau chiar cu titlu gratuit, daca sunt indeplinite anumite conditii.

Societatea decide daca doreste sa conditioneze acordarea beneficiilor de indeplinirea unor KPIs legate de performanta companiei si / sau individuala sau daca doar este necesar ca persoana in cauza sa aiba contractul de munca activ la momentul primirii beneficiului. Prin urmare, aceste planuri vizeaza o recompensa pentru o performanta viitoare, ceea ce stimuleaza angajamentul si motivatia angajatului. De asemenea, prin faptul ca angajatul devine actionar (investitia lui fiind chiar munca proprie), are o responsabilitate comuna cu actionarul majoritar si ceilalti actionari si isi doreste o performanta buna a companiei, fiind direct recompensat pentru aceasta, prin plata dividendelor.

De asemenea, este important de mentionat faptul ca aceste planuri pot fi implementate la nivelul companiilor de toate dimensiunile si formele de organizare, listate sau nelistate, fiind chiar un instrument foarte util si pentru companiile la inceput la drum, care doresc sa isi pastreze angajatii cheie in companie, dar nu pot concura cu pachetele de remunerare pe care o companie competitoare, mai dezvoltata le poate oferi (in ceea ce priveste salariul de baza sau varietatea beneficiilor oferite).

In ceea ce ii priveste pe beneficiari, acestia pot fi atat angajati cheie, din top management, dar pot fi si angajati fara pozitii de conducere. In practica, o companie poate avea chiar doua planuri distincte, unul pentru angajatii fara pozitii cheie si unul pentru angajatii din management (pentru care proportia remuneratiei variabile din totalul remuneratiei, poate fi mai mare decat in cazul celorlalti angajati).

In concluzie, aceste planuri de remunerare pot reprezenta un instrument util pentru mentinerea angajatilor cheie in companie si atragerea talentelor. Devin cu atat mai importante, cu cat angajatii au inceput sa inteleaga beneficiilor lor si chiar incep sa le ceara in mod expres angajatorilor. Astfel, companiile pot lua in considerare implementarea unor astfel de scheme, cu atat mai mult cu cat legislatia s-a modificat favorabil in ultimul timp (atat Legea Societatilor Comerciale, cat si Codul Fiscal).

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011 HR Club. Toate Drepturile Rezervate