Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-05-29
Orice schimbare va dura exact atat cat timp am decis sa-i oferim, mai bine zis sa ne oferim implementarii ei. Putem vorbi aici de la schimbari de comportament pana la decizii "grele", de la proiecte simple la cele complexe, de la ganduri si convingeri la strategii de succes in business, de la invatarea unor competente la parcursul pana la maiestria demonstrarii lor in mod practic, de la initierea unui start up la atingerea nivelului de autonomie si performanta. 
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-05-29
Team Retreat este o investitie pe care organizatia, managerul sau business owner-ul au nevoie sa o faca atunci cand disfunctiile impacteaza calitatea relatiilor in cadrul echipei, calitatea relatiilor echipei cu mediul ei extern (clienti, colaboratori, alte departamente, stakeholders etc.) si calitatea rezultatelor. 
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-05-29
Evenimentul HR Evolution se remarca printr-o serie de sesiuni dinamice dedicate transformarii si inovatiei in domeniul resurselor umane. Participantii au ocazia sa se conecteze, sa invete si sa schimbe idei despre viitorul locului de munca si rolul tehnologiei in HR.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-05-29
O strategie de aliniere organizationala bine pusa la punct este cheia catre transparenta si procesul care face echipele sa mearga in aceeasi directie. Descopera cum alinierea obiectivelor individuale si de echipa la cele de business alimenteaza succesul unei organizatii.
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-05-29
De ce este important managementul performantei pentru organizatii? Aceasta este o intrebare pe care si-o pun multi lideri. Un proces eficient de management al performantei ajuta la alinierea echipelor, a resurselor si a sistemelor la obiectivele strategice de business. 
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-05-29
Conform unui sondaj efectuat de LinkedIn in 2022 pe un esantion de 23.000 de angajati, aproape doua treimi (62%) dintre acestia si-au luat o pauza in cariera la un moment dat – iar 35% ar fi interesati de una in viitor. In acelasi an, LinkedIn a lansat o functie de "Career break", oferind membrilor platformei posibilitatea sa adauge in profil, in sectiunea de istoric profesional, pauzele in cariere. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-05-29
Smartree, in colaborare cu Irina Filip, Cafeneaua cu Joburi, Wellington si ReMArkable Consulting, a finalizat un amplu studiu de piata axat pe piata muncii din Romania. Scopul acestui studiu a fost de a facilita o intelegere mai profunda a dinamicii pietei si de a sprijini actorii implicati in identificarea strategiilor eficiente pentru a se adapta la schimbarile actuale.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-05-29
Pentru a eficientiza functiile esentiale ale departamentului de resurse umane, este crucial ca specialistii HR sa fie eliberati de sarcinile repetitive si consumatoare de timp. Software-ul de resurse umane automatizeaza si simplifica aceste sarcini zilnice, facilitand atingerea obiectivelor generale ale HR-ului.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-05-29
Angajatorii se pot confrunta cu situatii dificile in care trebuie sa sanctioneze un salariat pentru incalcarea anumitor norme legale, a contractului individual de munca sau a regulamentului intern. Conform Codului Muncii, angajatorul are prerogativa disciplinara si dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare salariatilor atunci cand constata abateri disciplinare. 
 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
"Tinerii din ziua de azi vor sa munceasca 2 ore si sa calatoreasca. Nu gasim talente si situatia pare sa fie tot mai problematica in urmatorii ani". Acestea sunt de regula concluziile managerilor si recrutorilor care se arata tot mai preocupati ca noua generatie are alta viziune asupra muncii. In tot acest timp mamele se confrunta cu niveluri ridicate de depresie si anxietate, unele avand temerea ca isi vor pierde jobul. 
Pus la dispozitie de BIA HCS, 2024-05-29
Legislatia din Romania devine tot mai flexibila, recent fiind adoptate noi legi si ordonante menite sa sustina atat angajatorii, cat si angajatii. Codul ocupatiilor din Romania cuprinde acum noi ocupatii pe care merita sa le consideri in noile angajari. Iar daca la inceputul anului au fost multe discutii despre introducerea platii CASS de 10% la concediile medicale, acum situatia s-a schimbat.
Pus la dispozitie de TREND, 2024-04-29
Cat de des te intrebi ce se intampla in domeniul invatarii si dezvoltarii? Care sunt prioritatile in piata si ce va fi necesar pentru a obtine succes profesional in urmatorii cinci ani? Noi am cercetat tendintele internationale si am colectat perspective de la profesionisti si angajati din diverse roluri si industrii din Romania.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-05-29
Cum se transpun in organizarie valorile personale cand esti leader? Care este efectul lor asupra echipei si cum pot fi ele gestionate? Cultura unei organizatii reflecta valorile liderilor ei. Descoperiti cum puteti imbunatati cultura organizationala prin leadership versatil si constientizarea valorilor, in materialul semnat de Madalina Balan, Managing Partner Hart Consulting, pentru Revista BIZ.
Pus la dispozitie de Centrul de Limbi Straine A_BEST, 2024-05-30
In era digitala, GenAI aduce schimbari spectaculoase in modul in care invatam limbi straine. De la aplicatii mobile intuitive la platforme de e-learning sofisticate, inteligenta artificiala si invatarea automata revolutioneaza educatia lingvistica. Aceste tehnologii nu doar simplifica procesul de invatare, ci il fac si mai eficient si accesibil.
Pus la dispozitie de Wizrom, 2024-05-30
Integrarea noilor tehnologii in domeniul resurselor umane reprezinta un pas esential in eficientizarea proceselor HR si imbunatatirea experientei angajatilor. Cu toate acestea, procesul de implementare si alegere a solutiilor potrivite nu este lipsit de provocari.

https://www.wizrom.ro/articole/integrarea-noilor-tehnologii-in-hr-provocari-si-solutii/
Pus la dispozitie de Thomas International, 2024-05-30
Comunicarea eficienta la locul de munca este motorul unei organizatii in crestere. Intelegerea si adaptarea la diverse stiluri de comunicare este esentiala pentru crearea unui mediu functional si colaborativ. O buna comunicare depaseste simpla transmitere a unui mesaj. Ea are un impact direct asupra colaborarii echipei, productivitatii si moralului general la locul de munca.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-06-03
Oamenii au o lunga istorie legata de cooperare. Aceasta ne-a ajutat sa supravietuim si sa prosperam de sute de mii de ani in locuri din intreaga lume. Oamenii sunt animale sociale. Cu toate acestea, oamenii sunt, de asemenea, motivati de interesul propriu, care adesea reprezinta un obstacol in calea cooperarii eficiente. 
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-06-03
Managementul prezentei angajatilor, folosind tehnologii moderne precum Worktelligent, imbunatateste semnificativ productivitatea si eficienta operationala. Prin monitorizarea digitala precisa a timpului de lucru si gestionarea activitatii angajatilor, organizatiile vor crea un mediu de lucru ordonat si responsabil, favorizand dezvoltarea performantei si mentinerea unei culturi organizationale pozitive. 
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024
Domeniul resurselor umane se transforma rapid, adoptand tehnologii avansate si strategii inovatoare pentru a ramane competitiv. In 2024, HR-ul devine un centru de inovatie, utilizand AI, Blockchain si Realitatea Augmentata pentru a optimiza procesele si a imbunatati performanta. Schimbarile esentiale includ munca la distanta si flexibilitatea programului, alaturi de un focus sporit pe experienta angajatului si analiza datelor pentru decizii strategice. 
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-06-03
Cu totii stim ca felul in care intelegem lumea din jurul nostru este de fapt o perceptie. Nu stiu insa cat de multi ne gandim si la faptul ca nici adevarul nu este intr-o varianta absoluta. Acest articol ne poate ajuta sa gasim modalitati de a crea o exprimare mai clara, mai ales in situatiile conflictuale.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-03
Oamenii din HR, cei care lucreaza cu adevarat pentru oameni, sunt eroii oricarei companii. Pastratori ai culturii organizationale, ghizi de cariera, avocati ai angajatilor, agenti ai schimbarii, antrenori ai dezvoltarii profesionale - rolurile lor sunt multiple si indispensabile. Ei ii sprijina pe oameni in atingerea performantei, dar pe ei cine ii sprijina?
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-06-03
In general, in ceea ce priveste implicarea angajatilor, credem ca stam mai bine ca in realitate. De aceea, studiile organizationale sunt esentiale pentru o raportate corecta la starea de fapt. Ele ofera o intelegere exacta a situatiei si ajuta la imbunatatirea dinamicii de la locul de munca, a performantei si satisfactiei. 
​Generatia X fata in fata cu generatiile noi: Cum construim un mediu de lucru motivant pentru fiecare angajat?
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. Cu toate acestea, Generatia X ramane un pilon esential al pietei muncii. Aceasta generatie, nascuta intre 1965 si 1980, aduce cu ea o bogata experienta, o atitudine pragmatica si bine ancorata in realitatatile economice variate si aproape sinusoidale pe care le-au traversat și o dorinta de dezvoltare profesionala si personala continua.

Caracteristici in oglinda

O mare parte a generatiei X a experimentat crize economice (criza financiara din 2008), progrese tehnologice (web 2.0, aparitia retelelor sociale) și schimbări de paradigma in peisajul afacerilor (uberizarea multor servicii), obținând o o intelegere si o experienta greu de egalat. Aceste trasaturi le ofera o perspectivă care poate fi de neinlocuit în procese de luare a deciziilor sau procese critice de business.

Generatia Z are un focus pronuntat pe problemele de inechitate sociala si cele de mediu. Sunt activisti in probleme de incalzire globala, diversitate si incluziune, sanatate mentala si drepturile omului. Valorizeaza mult locurile de munca si companiile care demonstreaza etica in business, si sunt implicate in proiecte de responsabilitate sociala si care le ofera si lor oportunitatea de a avea un impact pozitiv in societate.

Generația X are printre trasaturile principala o puternica etica de munca.Majoritatea au devenit angajati pentru prima oara într-o perioadă de prosperitate insa au experimentat pe parcurs si crize economice majore si sunt cunoscuți pentru rezilienta, creativitatea si adaptabilitatea in a-și atinge obiectivele. Angajamentul lor față de cariera este un exemplu pozitiv ce contribuie deseori la productivitatea și stabilitatea exemplificate de diverse organizatii.

Generatia Z apreciaza independenta si vad antreprenoriatul ca prima oportunitate de cariera. Au crescut si sunt inconjurati de o realitate economica a „proiectelor” mai degraba decat a „joburilor” si sunt obisnuiti sa lucreze part time sau pe proiect in timp ce se dedica pasiunilor si valorilor lor. La locul de munca prefera flexibilitatea, autonomia si cauta oportunitati de crestere, uneori avand tendinta sa arda etape. Isi doresc sa experimenteze cu idei noi si sa le vada implementate rapid si nu se simt bine in medii de lucru cu ierarhii bine stabilite sau unde exista mult micromanagement.
Generația X a crescut într-o perioada in care nu se utilizau pe scara larga internetul si retelele sociale. In consecinta, au o tendinta de a fi consumatori mai exigenți de informații și gânditori critici mai abili. Utilizeaza procese mai elaborate în evaluarea informațiilor, sintetizarea ideilor complexe și obisnuiesc sa ia decizii informate.

Generatia Z valorizeaza puternic autenticitatea si transparenta in interactiune. Crescand in era social media au dezvoltat un simt puternic de a sesiza disonantele in comunicare si evita situatiile si persoanele care par inselatoare. La locul de munca apreciaza onestitatea, dialogul deschis, feedback-ul si asteptarile comunicate clar.

Generatia X are un nivel de rezilienta foarte mare si sunt capabili sa jongleze cu multiple responsabilitati, dincolo de intelegerea naturala a conceptului de multi-tasking. Literatura de specialitate ii numeste deseori „generatia sandvis” datorita faptului ca sunt prima generatie care are grija de copii, in timp ce au grija si de parintii lor imbatraniti.

Generatia Z prioritizeaza wellbeing-ul impreuna cu avansarea in cariera. Fiind martori ai efectelor suprasolicitarii si burnout-ului asupra generatiilor dinaintea lor, sunt dornici sa evite astfel de situatii. La birou promoveaza eficienta, productivitatea si un bun time management si cauta locuri de munca ce ofera program flexibil, optiuni de lucru remote, programe de wellbeing si sprijin pentru sanatatea mentala.

Generația X este ancorata in ambele lumi – analogica si digitala. Generațiile mai în vârstă s-ar putea să nu aibă flexibilitatea de a ține pasul cu toate schimbarile, din punct de vedere al tehnologiei si conceptelor cu care operam zi de zi, în timp ce generatiile mai tinere ar putea să nu înțeleagă cum au ajuns lucrurile in modul in care le cunosc – social, tehnologic, economic.

Nascuti intr-un mediu digital, Gen Z au fost inconjurati de tehnologie inca de mici. Favorizeaza utilizarea unui app sa a unei platforme pentru aproape orice – comunicare, invatare, distractie. Se adapteaza rapid oricarei noi tehnologii si sunt avizi sa isi dezvolte incontinuu abilitatile digitale. Asteptarea lor de la un loc de munca este sa incorporeze automat instrumente de lucru si de colaborare digitale, tehnologii moderne si investitii constante in dezvoltarea skillurilor digitale.

Mediul de lucru motivant – ce inseamna pentru fiecare

Pentru Generatia X si Millenials au fost realizate numeroase cercetari atat la nivel national cat si global, care evidentiaza preferintele legate de mediul de lucru.

Cand vorbim de un mix de angajati din toate generatiile insa, solutiile pot fi variate sau aparent contradictorii.

Tocmai de aceea, pentru a fi siguri care sunt cele mai relevante am demarat un survey la nivel national in care invitam toti angajatii ce fac parte din Generatia X (n. 1965 – 1980) sa isi exprime optiunile legate de ce anume ii motiveaza, ce anume reprezinta un mediu de lucru placut, ce anume le ofera echilibru intre viata personala si cea profesionala si cum trateaza organizatiile in care se afla toate aceste elemente.

Survey-ul se regaseste pe site-ul Marco Polo si este accesibil AICI

Rezultatele vor fi publicate ulterior sub forma unui e-book ce trateaza nevoile diferite de programe de invatare.

Concluzie

Programele pe care le-am derulat de-a lungul timpului ne indica faptul ca diferentele intre generatii sunt bariere doar in teorie. In realitate, exact aceste diferente si modul in care ele sunt armonizate si valorificate, joaca un rol crucial în succesul organizațiilor moderne.
Cum ne bucuram intotdeauna de perspective noi va invitam pe fiecare sa raspundeti la survey si sa ne ajutati sa aflam concret cum putem construi impreuna un mediu de lucru relevant pentru fiecare generatie.
 

Vezi toate articolele scrise de Marco Polo Central & Eastern Europe

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate