|
|
|
|
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-10-01
O dimineata de miercuri obisnuita in biroul unei companii multinationale. Board-ul s-a reunit pentru a discuta implementarea unei strategii de recastigare a cotei de piata care se erodase treptat in ultimele 3 trimestre. Atmosfera era tensionata – fiecare avea opinii diferite, iar discutiile pareau sa se transforme intr-un conflict.
|
Pus la dispozitie de TIMEOFF GURU, 2024-10-11
TIMEOFF GURU, o solutie software avansata pentru managementul electronic al timpului liber in companii, si-a anuntat lansarea in Romania. Platforma ofera companiilor un sistem electronic eficient, transparent si usor de utilizat pentru a eficientiza managementul concediilor si zilelor libere ale angajatilor.
|
Pus la dispozitie de Centrul de Limbi Straine A_BEST, 2024-10-29
Vrei sa valorifici la maximum potentialul echipei tale la nivel global? Liderii/ Training Managerii de succes stiu ca depasirea barierelor lingvistice este esentiala pentru a stimula colaborarea, inovatia si productivitatea. Descopera in cel mai recent articol al nostru din HR MANAGER cele mai eficiente startegii pentru a-ti ajuta echipa sa comunice eficient dincolo de granite.
|
Pus la dispozitie de Schouten Romania, 2024-10-29
In acest articol, va impartasim care sunt caile prin care se desfasoara procesul de customizare al trainingurilor: de la definirea scopului la evaluarea competentelor; de la recomandari la proiectarea programului; si de la evaluarea finala la directii pentru viitor.
|
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-10-29
Evaluarile anuale prezinta o imagine incompleta a performantei angajatilor. Datorita schimbarilor rapide ale locurilor de munca moderne, angajatii isi doresc discutii perioadice si bidirectionale cu managerii lor. Daca in organizatia ta nu exista un sistem de management al performantei sau daca exista, insa rezultatele nu sunt conform asteptarilor, este momentul sa iei masuri.
|
Pus la dispozitie de Mirro, 2024-10-29
Conform ultimelor studii, angajatii care simt ca apartin unui grup la locul de munca sunt de 5x mai dornici sa ramana in companie pentru o perioada lunga de timp. Daca in trecut locul de munca era vazut pur tranzactional, acum oamenii cauta lucruri mai profunde in viata lor profesionala.
|
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-10-29
Stilul de management autoritar, in care inca domneste controlul e ca o buruiana care sufoca tot ce-i in jur. Creste incet, dar sigur, si cand iti dai seama, a acaparat tot. Si nu doar ca face rau, dar iti transforma gradina in ceva toxic, unde nimeni nu mai vrea sa fie.
|
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-10-29
Imi propun astazi o scurta interventie despre potential si capacitatea acestuia de a servi drept instrument de leadership pentru antreprenori si manageri – o sa ofer in curand un framework experiential, mult mai generos decat reflectia oferita acum, despre generarea si gestionarea potentialului personal, de business si potentialul ecosistemului de business.
|
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-10-29
O structura clar definita este esentiala pentru succesul unei companii, iar modulul Organigrama al WizOne HR ofera o perspectiva noua asupra ierarhiei organizationale. Vizualizarea clara a fiecarei pozitii si monitorizarea in timp real a posturilor ocupate si vacante ajuta echipele HR si conducerea sa inteleaga mai bine structurile echipelor si sa dezvolte o perspectiva mai larga asupra acestora. Citeste materialul Wizrom pentru a afla mai multe despre modulul Organigrama.
https://wizonehr.ro//
|
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-10-29
Lipsa de performanta a angajatilor este o problema semnificativa, ale carei efecte nu se resimt doar la nivel individual, ci, mai profund, la nivelul intregii companii, afectand rezultatele financiare, moralul echipei si chiar reputatia organizatiei.
|
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-10-29
Departe de a fi doar o formalitate bifata la final de an, evaluarea este un moment de bilant si de ajustare a directiilor strategice. Dar, conform unui studiu Gallup, doar 14% dintre angajati considera ca evaluarile traditionale le imbunatatesc performantele.
|
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-10-30
Viata personala nu poate fi tinuta separata de viata profesionala. Este himeric sa avem o astfel de asteptare. Ceea ce insa putem face, este sa mentinem aceste doua talere intr-un cat mai bun echilibru. Acest echilibru evaziv munca-viata este dificil de atins, mai ales atunci cand munca ajunge un scop in sine pentru multi dintre noi.
|
Pus la dispozitie de CODECS, 2024-10-30
Intr-un mediu profesional caracterizat de schimbari rapide si provocari constante, organizatiile nu se mai limiteaza la evaluarea angajatilor doar pe baza competentelor tehnice. Succesul pe termen lung depinde intr-o masura semnificativa de competentele soft pe care le dezvolta angajatii.
|
Pus la dispozitie de BIA, 2024-10-30
75% dintre angajatorii la nivel global raporteaza ca au dificultati in ocuparea unor roluri. Conform unui studiu recent al LinkedIn, peste 70% dintre specialistii de resurse umane au raportat ca numarul de pozitii deschise care necesita competente avansate va depasi oferta de candidati disponibili, cu o crestere estimata de 15%, in comparatie cu 2020.
|
Pus la dispozitie de BIA, 2024-10-30
Finalul de an inseamna bucurie, dar si oboseala, precum si o scadere a moralului, mai ales dupa o perioada lunga de munca intensa. De aceea, este important sa implementezi strategii care sa creasca motivatia colegilor, sa intareasca relatiile de colaborare și să optimzieze rezultatele.
|
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2024-10-30
Cresterea increderii, atat in cadrul echipelor, cat si cu clientii, este cruciala pentru succesul pe termen lung. Insa, in mediile de lucru hibride sau remote, poate parea o provocare sa stabilim conexiuni autentice. In acest articol vei descoperi strategii dovedite pentru construirea unor relatii de incredere pe termen lung si pentru depasirea provocarilor de comunicare, cu sprijinul evaluarilor Thomas.
|
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-10-30
Intr-un mediu profesional aflat intr-o continua schimbare, retentia si satisfactia angajatilor au devenit obiective prioritare pentru companii. Worktelligent automatizeaza procesele HR si personalizeaza experienta de lucru, oferind feedback continuu si transparenta.
|
Pus la dispozitie de B-APPS, 2024-10-30
Tehnologia transforma rapid domeniul resurselor umane, iar companiile care integreaza inovatii precum inteligența artificiala (AI), automatizarea proceselor si analiza predictiva vor avea un avantaj competitiv. Aceste solutii eficiente contribuie la anticiparea nevoilor angajatilor, personalizarea experientei si reducerea riscurilor de burnout.
|
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-10-31
In contextul aniversarii a 10 ani pe piata din Romania, compania Marco Polo CEE a realizat o cercetare de piata cu sprijinul echipei MKOR, privind evolutia solutiilor de dezvoltare personal-profesionala in piata corporate din Romania, in ultimii 20 de ani.
|
|
|
|
Hartuirea la locul de munca si demisia fortata
Pus la dispozitie de Andreea Suciu, 2022-04-29
|
Considerente generale
Demisia fortata reprezinta concedierea indirecta a salariatului bazata, in special, pe actiuni frauduloase ale angajatorului, care obliga salariatul sa demisioneze. Prin evitarea concedierii, angajatorul se sustrage de la obligatiile legale care ii revin, respectiv aplicarea procedurii legale pentru concediere disciplinara sau pentru necorespundere profesionala.
Conceptul de demisie fortata nu este cunoscut in legislatia romana. In consecinta, se aplica dispozitiile Codului Civil. Acestea prevad ca un consimtamant este viciat cand este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenta.
Deseori, in practica, formele generale de violenta psihica sau fizica care viciaza consimtamantul dobandesc semnificatii particulare in legislatia muncii. De exemplu, violenta echivaleaza cu hartuirea.
Legislatia romana privind hartuirea la locul de munca a inregistrat progrese majore in ultimul deceniu, un rol semnificativ in acest sens jucand legislatia UE. Directiva 2000/78/CE (Directiva-Cadru) a fost transpusa pentru prima data in legislatia noastra in anul 2000. Pana la transpunerea Directivei-Cadru, conceptul de hartuire aplicabil in relatiile de munca nu a fost reglementat in mod expres. Hartuirea era reglementata doar ca o infractiune generala prin Codul Penal.
Practica instantelor de judecata
Reglementarea hartuirii la locul de munca a dat nastere unui numar mare de litigii in ultimii ani din cauza faptului ca angajatii au decis sa isi revendice drepturile, intelegand de cele mai multe ori cand comportamentul angajatorilor este considerat abuziv.
Un exemplu elocvent in acest sens este sentinta Tribunalului Iasi din 23 octombrie 2017, prin care a decis ca demisia angajatului depusa in urma diferitelor forme de presiune si a actelor de hartuire din partea superiorilor, nu reprezinta o incetare a contractului de munca din initiativa salariatului, ci o demisie fortata.
Tribunalul Iasi a apreciat ca demisia salariatului-reclamant a fost viciata de „violenta”, prin actele de hartuire la care a fost supus, respectiv cereri repetate de demisie, tipete, izolare si limitarea accesului la diverse oportunitati, declarand demisia angajatului nula.
Ulterior acestei decizii, Curtea a obligat angajatorul sa reintegreze angajatul in functia detinuta anterior cu plata retroactiva a drepturilor salariale majorate, indexate si actualizate.
In plus, Curtea a afirmat ca, potrivit dosarului, actiunile angajatorului au provocat un imens stres reclamantului, afectandu-i demnitatea. In conformitate cu articolul 253 alineatul (1) din Codul muncii, care prevede ca ‘ angajatorul este obligat […] sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul’, Tribunalul Iasi a obligat angajatorul sa plateasca suma de 10.000 lei daune pentru prejudiciul moral suferit. Sentinta Tribunalului a fost contestata de angajator la Curtea de Apel Iasi. Aceasta din urma a mentinut insa sentinta Tribunalului prin hotararea finala din 15 mai 2018.
Hotarari similare s-au regasit adesea in practica instantelor de judecata din ultimii ani.
Cu toate acestea, este de retinut faptul ca nu orice actiuni ale angajatorului sunt catalogate drept acte de viciere a consimtamantului care justifica anularea demisiei. Astfel, cu titlu de exemplu, instantele nationale au retinut ca nu sunt de natura sa vicieze consimtamantul:
- Actiunile firesti prin care superiorul critica (in mod ferm dar constructiv) rezultatele activitatii subordonatilor sai
- Disensiunile provocate de eventuale antipatii care ar fi fost posibil sa apara in relatia cu superiorul si posibilele dificultati in comunicarea cu acesta
- Situatia in care angajatorul il informeaza pe salariat ca urmeaza a fi efectuata o cercetare disciplinara cu privire la faptele comise de acesta si ca va trebui sa suporte eventualele consecinte disciplinare sau penale inerente
- Trasarea de sarcini ce sunt circumscrise in cadrul drepturilor angajatorului de organizare a activitatii in cadrul unitatii si de exercitare a controlului asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu
Concluzie
Chiar daca, in prezent, conceptul de „demisie fortata” nu este reglementat in mod expres de legislatia romana in vigoare, instantele de judecata il aplica cu succes. Acestea reusesc partial sa completeze un vid legislativ, bazandu-se pe cadrul legal romanesc privind hartuirea la locul de munca in continua evolutie, coroborat cu legislatia europeana si cu deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru o mai buna intelegere a aplicabilitatii sale.
Cu toate acestea, pentru a asigura o practica unitara a instantelor de judecata, legiuitorul ar trebui sa reglementeze in mod expres conceptul de „demisie fortata” si sa il includa in Codul Muncii. Pe de alta parte, reglementarea demisiei fortate fara a specifica criterii clare de evaluare si consecintele nerespectarii, nu ar asigura prevenirea activa si sanctionarea echitabila a eventualelor abuzuri.
|
Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers
|
Alte articole
|
|
|