Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de PwC Romania, 2022-06-28
Cu cat cresc salariile companiile din Romania? Ce beneficii sunt la moda? Care sunt cele mai noi trenduri in piata de HR? Sunt intrebarile la care cauti raspuns atunci cand trebuie sa sustii cu analize si cifre propunerea de buget salarial sau alte decizii ce au legatura cu recompensarea angajatilor.
Pus la dispozitie de Thrive, 2022-06-29
Marea Demisie a dus la Marea Reevaluare a rolului pe care munca il joaca in viata noastra. Oamenii nu doar ca renunta la un anumit job, ci regandesc cu totul si ceea ce-si doresc de la viata. De fapt, demisioneaza de la o cultura a "workism-ului": ideea ca suntem definiti, in primul rand, de munca noastra si ca orice altceva – adică viata – trebuie sa se incadreze in spatiul din ce in ce mai ingust care ramane in afara muncii. 
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2022-06-29
In ultimul timp, tot mai multe companii organizeaza programe inovatoare de recunoastere non-financiara, precum sistemele de puncte sau panoul social, si recompenseaza chiar si nominalizarile, pentru a include cat mai multi angajati in cercul aprecierii. Descopera ce impact are recunoasterea angajatilor in cadrul organizatiilor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2022-06-29
Co-Factor admira profund si sprijina activ companiile care sunt dornice sa-si imbunatateasca procesele organizationale si care sunt suficient de curajoase pentru a lua in serios jocul la locul de munca. De aceea, am pregatit pentru tine informatii utile despre cum si unde poate fi folosita gamificarea.
Pus la dispozitie de K.M.Trust & Partners, 2022-06-29
Pana acum doi ani, ritmul de lucru, viteza schimbarilor si mediul economic in continua schimbare erau generatori importanti de stres. Insa pandemia, dinamicile ultra rapide din tehnologie si economie, conflictul din Ucraina prezentat permanent si amplificat in media au dus pe foarte multi la limita si continua sa o faca, conform specialistilor K.M.Trust & Partners.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2022-06-29
Majoritatea angajatorilor se confrunta cu deficitul fortei de munca. Acest neajuns se simte atat pentru categoria de angajati calificati si necalificati, cat si pentru specialistii cu studii superioare. Gasirea talentelor necesita atentie la detalii, iar echipele de recrutare interne pot ajunge rapid sa fie coplesite de numarul de pozitii vacante ce trebuie inchise cat mai repede. Ti-am pregatit un infografic pentru a afla ce solutii te pot ajuta sa depasesti provocarile.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2022-06-29
O preferinta care transcende varsta este dorinta de recunoastere la locul de munca. Multe echipe multigenerationale au obtinut un succes semnificativ folosind programe de recunoastere a angajatilor pentru a eleva cultura companiei intr-un mod care sa rezoneze cu angajatii de toate varstele. Atunci cand oferim apreciere intr-un mod potrivit, adaptat dorintelor fiecarei generatii, mentinem angajatii motivati pe termen lung.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-06-29
Doar 10% din CEO declara ca programele de dezvoltare a liderilor au un impact vizibil asupra afacerii si peste 50% din CEO spun ca dezvoltarea liderilor de ultima generatie este cea mai mare provocare cu care se confrunta in prezent. Si angajatii considera ca aceast aspect reprezinta o problema. Implicarea angajatilor este doar 32%, in scadere de la 36% in 2020, iar dezinteresul activ este in crestere, cu un procent fata de 2021, iar relatia lor cu liderii reprezinta un factor determinant. 
Pus la dispozitie de BIA, 2022-06-29
Un studiu realizat de Institute for Corporate Productivity arata ca echipele care lucreaza bine impreuna au performante de 5 ori mai mari, deoarece se simt motivate de un obiectiv comun. Cu toate acestea, un studiu recent, realizat de Salesforce, a aratat ca din cei 1.400 de directori si angajati chestionati, 86% au observat ca lipsa de colaborare este responsabila pentru esecurile la locul de munca. Cum poti pune bazele unei colaborari eficiente intre colegi? 
Pus la dispozitie de BIA, 2022-06-29
Acum 5 ani spera sa devina un judecator desavarsit, insa spre finalul ciclului de licenta la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti a realizat ca trebuie sa aleaga calea ce i se potriveste, nu ce ii satisface pe cei din jur. Si s-a inscris la programul de masterat Dreptul Muncii. Este povestea Luciei Prisecariu, consilier juridic. 
Pus la dispozitie de Creative & Bright, 2022-06-30
Un concept marca Creative & Bright, programul de teambuilding Treasure Hunt ii conduce pe participanti printr-o poveste incitanta, cu probe care solicita experienta si aportul fiecarui membru al echipei pentru a ajunge victoriosi la finalul calatoriei.
Pus la dispozitie de Mindit Consulting, 2022-06-30
Background check-ul aduce un grad ridicat de transparenta si onestitate atat in procesul de angjare, cat si in vietile companiilor. Cu toate acestea, exista cateva mituri construite in jurul procesului. Afla care sunt cele mai intalnite 5 mituri despre background check si motivul pentru care nu sunt adevarate.
Pus la dispozitie de Mindit Consulting, 2022-06-30
​Fiecare nou angajat aduce intr-o echipa skill-uri, calitati si valori dobandite pe intreg parcursul profesional. Toate pot duce catre dezvoltarea echipei, a proiectelor si a companiei. Exista o lista lunga de beneficii legate de aducerea noilor talente intr-o echipa. Dar, ce se intampla cu acele angajari care nu sunt tocmai benefice pentru companie?
Pus la dispozitie de htss, 2022-07-01
Procesul de planificare resurse umane, gestionarea turelor de lucru, dar si inregistrarea rapoartelor sunt vizibil simplificate de sistemele de management al angajatilor. In functie de nevoile specifice, aceste solutii software integreaza diverse caracteristici si sunt adaptate la nevoile companiei, pentru a indeplini toate cerintele beneficiarului.  
Pus la dispozitie de Wizrom, 2022-07-01
E perioada vacantelor si poti folosi aceasta perioada de respiro pentru a revizui situatia pregatirii angajatilor, fie ca este vorba despre formare la locul de munca, sau de cursuri oferite de institutii de training profesional. Astfel, poti creste nu numai nivelul de profesionalizare a angajaților, dar si profitul companiei si randamentul pe care il au echipele din compania ta. 
Pus la dispozitie de NN Romania, 2022-06-30
Conceptul de wellbeing al angajatilor a devenit o prioritate tot mai importanta pe agenda companiilor in ultimii ani, amplificata de noile provocari din societate, din economie si din piata muncii. Transformarea wellbeing-ului si mindset-ul de schimbare al organizatiilor pentru o abordare holistica a wellbeing-ului echipei au fost principalele teme de discutie ale celui de-al doilea eveniment din seria HR Connect: Future is NOW organizat de NN Romania si HR Club, cu obiectivul de a identifica solutiile pe care le pot aborda departamentele de HR pentru wellbeing integrat.
Hartuirea la locul de munca si demisia fortata
Pus la dispozitie de Andreea Suciu, 2022-04-29
Considerente generale

Demisia fortata reprezinta concedierea indirecta a salariatului bazata, in special, pe actiuni frauduloase ale angajatorului, care obliga salariatul sa demisioneze. Prin evitarea concedierii, angajatorul se sustrage de la obligatiile legale care ii revin, respectiv aplicarea procedurii legale pentru concediere disciplinara sau pentru necorespundere profesionala.

Conceptul de demisie fortata nu este cunoscut in legislatia romana. In consecinta, se aplica dispozitiile Codului Civil. Acestea prevad ca un consimtamant este viciat cand este dat din eroare, surprins prin dol sau smuls prin violenta.

Deseori, in practica, formele generale de violenta psihica sau fizica care viciaza consimtamantul dobandesc semnificatii particulare in legislatia muncii. De exemplu, violenta echivaleaza cu hartuirea.

Legislatia romana privind hartuirea la locul de munca a inregistrat progrese majore in ultimul deceniu, un rol semnificativ in acest sens jucand legislatia UE. Directiva 2000/78/CE (Directiva-Cadru) a fost transpusa pentru prima data in legislatia noastra in anul 2000. Pana la transpunerea Directivei-Cadru, conceptul de hartuire aplicabil in relatiile de munca nu a fost reglementat in mod expres. Hartuirea era reglementata doar ca o infractiune generala prin Codul Penal. 

Practica instantelor de judecata

Reglementarea hartuirii la locul de munca a dat nastere unui numar mare de litigii in ultimii ani din cauza faptului ca angajatii au decis sa isi revendice drepturile, intelegand de cele mai multe ori cand comportamentul angajatorilor este considerat abuziv.

Un exemplu elocvent in acest sens este sentinta Tribunalului Iasi din 23 octombrie 2017, prin care a decis ca demisia angajatului depusa in urma diferitelor forme de presiune si a actelor de hartuire din partea superiorilor, nu reprezinta o incetare a contractului de munca din initiativa salariatului, ci o demisie fortata.

Tribunalul Iasi a apreciat ca demisia salariatului-reclamant a fost viciata de „violenta”, prin actele de hartuire la care a fost supus, respectiv cereri repetate de demisie, tipete, izolare si limitarea accesului la diverse oportunitati, declarand demisia angajatului nula.

Ulterior acestei decizii, Curtea a obligat angajatorul sa reintegreze angajatul in functia detinuta anterior cu plata retroactiva a drepturilor salariale majorate, indexate si actualizate.

In plus, Curtea a afirmat ca, potrivit dosarului, actiunile angajatorului au provocat un imens stres reclamantului, afectandu-i demnitatea. In conformitate cu articolul 253 alineatul (1) din Codul muncii, care prevede ca ‘angajatorul este obligat […] sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul’, Tribunalul Iasi a obligat angajatorul sa plateasca suma de 10.000 lei daune pentru prejudiciul moral suferit. Sentinta Tribunalului a fost contestata de angajator la Curtea de Apel Iasi. Aceasta din urma a mentinut insa sentinta Tribunalului prin hotararea finala din 15 mai 2018.
Hotarari similare s-au regasit adesea in practica instantelor de judecata din ultimii ani.

Cu toate acestea, este de retinut faptul ca nu orice actiuni ale angajatorului sunt catalogate drept acte de viciere a consimtamantului care justifica anularea demisiei. Astfel, cu titlu de exemplu, instantele nationale au retinut ca nu sunt de natura sa vicieze consimtamantul:
  • Actiunile firesti prin care superiorul critica (in mod ferm dar constructiv) rezultatele activitatii subordonatilor sai
  • Disensiunile provocate de eventuale antipatii care ar fi fost posibil sa apara in relatia cu superiorul si posibilele dificultati in comunicarea cu acesta
  • Situatia in care angajatorul il informeaza pe salariat ca urmeaza a fi efectuata o cercetare disciplinara cu privire la faptele comise de acesta si ca va trebui sa suporte eventualele consecinte disciplinare sau penale inerente
  • Trasarea de sarcini ce sunt circumscrise in cadrul drepturilor angajatorului de organizare a activitatii in cadrul unitatii si de exercitare a controlului asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu
Concluzie

Chiar daca, in prezent, conceptul de „demisie fortata” nu este reglementat in mod expres de legislatia romana in vigoare, instantele de judecata il aplica cu succes. Acestea reusesc partial sa completeze un vid legislativ, bazandu-se pe cadrul legal romanesc privind hartuirea la locul de munca in continua evolutie, coroborat cu legislatia europeana si cu deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru o mai buna intelegere a aplicabilitatii sale.

Cu toate acestea, pentru a asigura o practica unitara a instantelor de judecata, legiuitorul ar trebui sa reglementeze in mod expres conceptul de „demisie fortata” si sa il includa in Codul Muncii. Pe de alta parte, reglementarea demisiei fortate fara a specifica criterii clare de evaluare si consecintele nerespectarii, nu ar asigura prevenirea activa si sanctionarea echitabila a eventualelor abuzuri.

Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011 HR Club. Toate Drepturile Rezervate