Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Orangefresh, 2021-04-22
Orice angajat ar vrea sa isi inceapa ziua, la birou, cu un pahar de suc proaspat de portocale, cu numai 1 leu.
Orice angajator le poate oferi salariatilor sai acest beneficiu cu Vendomatele Orangefresh.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-04-26
Suntem inconjurati de date, de la informatiile primite si transmise de telefoanele mobile, la datele inregistrate de aplicatiile folosite. Fluxul continuu de date emise de fiecare dintre noi, fie ca face o tranzactie financiara, fie ca utilizeaza un instrument de pontaj pentru munca, este coplesitor. Puse in contextul potrivit, aceste date se pot dovedi un instrument util de business.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2021-04-26
Pontarea angajatilor la venirea si plecarea de la munca este o practica veche, pe care angajatorii o folosesc pentru ca ii ajuta sa ia decizii de business. Cu toate acestea, unii angajati pot considera ca este vorba mai degraba de nevoia de control din partea sefilor. Felul in care oamenii din Resurse Umane introduc o aplicatie noua de pontaj in companie poate sa contribuie la succesul business-ului sau la generarea de resentimente din partea angajatilor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2021-04-27
Pe 11 martie s-a implinit un an de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia COVID-19. Exista modificari pe scara larga ale personalitatii sau a valorilor noastre, pe masura ce stresul cauzat de pandemie si schimbarile survenite in viata noastra s-au acumulat pe parcursul acestui an? A crescut volatilitatea emotionala si s-au schimbat valorile pe scala echilibrului emotional? S-au accentuat acele comportamente exagerate care pot deraia cariere si impacta negative performanta sau am dezvoltat altele noi? 
Pus la dispozitie de K.M.Trust & Partners, 2021-04-27
Inteligenta Emotionala este unul din elementele de baza ale unui lider de succes. Cei care au un EQ ridicat sunt mai orientati spre colaborare, mai motivati, mai optimisti si mai buni la gestionarea conflictelor. In articolul nostru ne uitam la componentele inteligentei emotionale si de ce este importanta pentru lideri.
Pus la dispozitie de BIA, 2021-04-27
Legea 58/2021 publicata in Monitorul Oficial din 5 aprilie 2021 prevede noi modificari la timpul de munca, precum si la valoarea indemnizatiei prin programul Kurzarbeit. De asemenea, din 6 aprilie 2021 au fost aprobate si noile modele de cerere si declaratie pe propria raspundere pentru somaj tehnic.
Pus la dispozitie de BIA  , 2021-04-27
Legislatia muncii si legislatia fiscala se schimba frecvent si, din pozitia de manager al unei companii sau director HR, activitatea de salarizare si administrare personal este poate coplesitoare. Iti ocupa mare parte din timpul de lucru si muta strategiile de motivare a oamenilor in plan secund, cu efecte asupra retentiei si asupra bugetului companiei.
Pus la dispozitie de Sincron HR, 2021-04-28
Spre deosebire de alte tipuri de software HR, specializate pe procese, un software HCM actioneaza la un nivel mai cuprinzator, strategic, pe langa cel operational, oferind o perspectiva mai larga. Citeste pe blogul Sincron HR cum ajuta un software HCM o companie sa fie pregatita in avans pentru noile trend-uri ale pietei muncii.
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
Tichetele de masa, cadourile, turismul intern (accesat prin intermediul voucherelor de vacanta), serviciile medicale (pentru angajati si apartinatori) si pensiile private (pilonul III) sunt principalele 5 beneficii flexibile alese de angajati, in 2020, potrivit analizei anuale Benefit, o companie Edenred, asupra industriei de beneficii extrasalariale din Romania. 
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
Tichetele de masa sunt in continuare cel mai apreciat beneficiu extrasalarial, iar includerea acestora in oferta salariala contribuie la retentia de personal si demonstreaza ca un angajat motivat este un angajat productiv. In prezent, valoarea nominala maxima ce poate fi oferita unui angajat pentru o zi lucrata este de 20,01 lei. Conform statisticilor Edenred, utilizatorii solutiei Edenred Ticket Restaurant au cheltuit, in medie, 25 lei pentru un pranz. 
Pus la dispozitie de Edenred, 2021-04-28
​Jonglezi deja o multitudine de procese legate de personal: de la recrutare si angajare, salarizare, comunicarea interna, traininguri, evaluarea si retentia angajatilor la securitatea si protectia muncii? Atunci, cu siguranta, sa fii la curent cu numeroase acte normative care tin de legislatia muncii si sa te asiguri ca reglementarile GDPR sunt respectate reprezinta un efort in plus.
Pus la dispozitie de certSIGN, 2021-04-28
Ne apropiem cu pasi repezi spre un cadru legal care sa specifice, mai clar decat pana acum, faptul ca semnatura electronica calificata aplicata pe un document transforma documentul intr-un inscris sub semnatura privata, conform art. 272 din Codul de procedura civila, deoarece poarta echivalentul semnaturii olografe pentru inscrisurile pe hartie.
Angajari digitale - Interviu cu Ana Teodorescu, HR Manager certSIGN
Pus la dispozitie de certSIGN, 2021-03-31
1. Ce inseamna semnarea electronica a actelor aferente proceselor de resurse umane?
 
Este minunat faptul ca astazi putem semna electronic orice tip de documente in relatia cu angajatii nostri. Acest lucru permite semnarea la distanta, fara a mai fi nevoie de deplasare si intalnire propriu-zisa sau fara a mai apela la serviciile de curierat pentru transmiterea actelor pe hartie. In conditiile actuale, procesele online de semnare electronica ne-au ajutat foarte mult, permitand atat angajatorului, cat si angajatului sa semneze rapid si de oriunde actele necesare.
 
Cred ca cel mai important aspect consta in faptul ca toate documentele au aceeasi valoare din punct de vedere legal ca si semnatura olografa datorita utilizarii in acest proces a semnaturii electronice calificate. Astfel, departamentul de Resurse Umane al certSIGN a putut sa lucreze in foarte mare masura de acasa, gestionand procesele complet si corect si, mai ales, foarte rapid. Ne-am bucurat de confortul oferit de semnatura electronica, am minimizat deplasarile si ne-am simtit mai protejati.
 
Referindu-ma la toate procesele de resurse umane desfasurate in mod traditional pe hartie, inclusiv la procesul de angajare si derulare a relatiilor de munca, stim cu totii ca toate actele (de exemplu contract individual de munca, fisa de post, obiective de performata, acte aditionale, evaluari, cereri de concediu etc.) sunt redactate electronic, apoi sunt printate si semnate olograf de ambele parti. Unele companii mai fac un pas in plus si scaneaza documentele semnate, dubland astfel dosarul de personal fizic cu unul electronic.
 
Prin semnarea electronica cu semnatura calificata, actele redactate in mediul electronic sunt semnate electronic si raman arhivate in mediul electronic la dosarul electronic de personal al angajatului, avand valoare de original. Astfel, optimizam procesele de resurse umane, acestea devenind mai rapide si mai facile, iar angajatii beneficiaza de fluxuri moderne, adaptate nevoilor societatii tehnologice ale anului 2021.
 
Pentru semnarea electronica avem nevoie de un certificat calificat si o conexiune la intenet. Certificatul calificat poate fi pus pe un token pe care il introducem in laptop si se realizeaza semnarea electronica a documentelor sau poate fi emis in cloud, caz in care semnam electronic documentele printr-o aplicatie – de exemplu aplicatia noasta Paperless flowSIGN.
 
2. Care sunt etapele unui proces de angajare 100% digital?
 
Principala conditie pentru a semna electronic actele aferente procesului de angajare este ca ambele parti sa aiba un certificat calificat. Actele sunt redactate si semnate de angajator, apoi transmise angajatului spre semnare prin email sau printr-o aplicatie de tip Paperless flowSIGN. Ulterior se arhiveaza electronic si asta este tot.
 
3. Care este modalitatea prin care viitorul angajat intra in posesia certificatului calificat, pentru a semna electronic documentele?
 
Cea mai rapida este modalitatea online, prin care viitorul angajat intra intr-un apel video cu un reprezentant certSIGN, iar in baza actului de identitate trece printr-o procedura de identificare live cu un operator instruit special pentru astfel de procese. Acesta este un pas obligatoriu in vederea emiterii certificatului calificat pe care viitorul angajat il va utiliza pe loc la crearea semnaturii calificate necesare documentelor de angajare.
 
Mai exista si modalitatea offline, prin care persoana poate veni cu cartea de identitate la sediul nostru sau la unul din sediile partenere unde un reprezentant certSIGN va face identificarea fizica si va inregistra datele necesare eliberarii certificatului digital.
 
4. Cate persoane au fost sau urmeaza sa fie angajate la certSIGN in acest mod?
 
In ultimii 4 ani, orice nou angajat a putut opta intre a semna actele in formatul clasic, fizic, pix – hartie sau a semna electronic. Este intotdeauna la alegerea acestora, insa va pot spune ca majoritatea a optat pentru semnare electronica. Si cand spun majoritatea, ma refer la un procent de peste 95% din angajati.
 
5. Cat timp dureaza procesul de angajare in format digital spre deosebire de varianta clasica?
 
Desigur, avantajele semnarii electronice sunt incontestabile deoarece din punct de vedere al timpului si al celorlalte resurse implicate (hartie, imprimanta, curier, mapa interna, sali libere disponibile, disponibilitate de deplasare etc.) avantajele primeaza aici. Practic, din momentul in care avem fisa de aptitudine eliberata de medicina muncii si actele personale ale angajatului, se intocmesc actele de angajare si se transmit pe fluxul de semnare. Mai intai la angajator, apoi la angajat. Transmiterea actelor pe fluxul de semnare si semnarea efectiva a acestora dureaza cateva minute iar la final toate documentele au aceeasi valoare juridica cu cele semnate olograf.
 
6. Care sunt avantajele pe care le aduce solutia de semnare Paperless flowSIGN in procesul de angajare?
 
Asa cum spuneam, barierele distantei sunt inexistente. Cu o conexiune la internet si un laptop sau telefon mobil, putem semna de oriunde, fie ca suntem la birou, fie ca suntem in orice alt colt al lumii.
 
Timpul de semnare este foarte rapid. Costurile cu hartia, curierul, arhivarea documentelor etc. dispar.
 
Dupa semnare, angajatul pastreaza actele in arhiva electronica personala, iar angajatorul salveaza actele la dosarul electronic al angajatului, ceea ce reprezinta practic o arhiva electronica. Astfel, avem acces ultra-rapid oricand si de oriunde la documente si, poate cel mai important lucru, acestea sunt considerate documente originale, avand valoarea legala a unui document semnat olograf.
 
Siguranta si opozabilitate - nu este necesar sa semnezi pe fiecare pagina! Documentul semnat electronic o singura data devine opozabil fiecarei parti si asigura din punct de vedere tehnic ca orice modificare adusa acestuia este detectabila, asadar nu poti sa modifici un document fara ca cealalta parte sa nu isi dea seama.
 
In plus, aplicatia Paperless flowSIGN aduce si un alt mare avantaj – faptul ca se pot crea fluxuri de semnare.
 
Daca ar fi sa dam un singur exemplu – semnarea notei de lichidare la plecarea unui angajat – vedem cum se eficientizeaza substantial timpul si munca efectiva. Numarul de semnaturi ce trebuie stanse pe o nota de lichidare creste proportional cu marimea companiei si mutitudinea de procese in care poate fi implicat un angajat. Astfel, putem ajunge si la 15 – 20 de semnaturi.
 
Cu ajutorul Paperless flowSIGN se creaza un flux prin care documentul este purtat automat de aplicatie de la primul la ultimul semnatar, optim, fara interventie umana.
 
7. Cum se efectueaza instructajele de tip SSM sau SU de exemplu, in format digital?
 
In ceea ce priveste instructajele obligatorii la angajare sau cele periodice pe linie de Sanatate si Securitate in munca sau Situatii de Urgenta, acestea se pot desfasura online. Materialele aferente se pot transmite de asemenea, online.
 
In ceea ce priveste semnarea Fiselor de SSM si SU, carticelele albastre si rosii, din pacate acestea au ramas in continuare pentru semnare in format fizic. Asteptam o reglementare legislativa in acest sens la finalul anului trecut, insa deocamdata aceasta nu a venit.
 
8. Care sunt limitarile utilizarii semnaturii electronice?
 
● in cazul utilizarii solutiei de semnatura electronica la distanta este necesara conexiune la internet;
● toti semnatarii trebuie sa detina o semnatura electronica calificata iar documentul sa fie semnat de acestia in forma electronica.
 
9. Se poate acorda viitorului angajat drept de semnatura doar pentru o zi (sau alta perioada limitata de timp) cat sa poata semna doar contractul de munca?
 
Da, exista posibilitatea de a utiliza certificate calificate cu valabilitati dinamice. De exemplu, ar putea avea o valabilitate de scurta durata, doar pentru momentul semnarii documentelor respective, de ordinul minutelor. Apoi certificatul calificat va expira insa semnatura de pe document ramane valabila in timp.
 
10. Se poate acorda unui angajat existent drept de semnatura doar pentru anumite documente (ex. un act aditional la contractul de munca) astfel incat sa nu poata semna si alte documente in numele firmei?
 
Da, poti sa limitezi scopul utilizarii certificatului calificat. Practica insa ne-a aratat ca o astfel de limitare nu ajuta, deoarece exista alte modalitati tehnice prin care poti sa te protejezi de acest aspect. Ideea de baza a proiectelor incepute din zona de HR a companiei este extinderea abordarii semnaturii electronice catre urmatoarele procese. Aceasta etapa apare in mod natural cand realizezi ca ai redus de la minimum 3 zile la cateva minute o semnare de act aditional sau contract de munca.
 
Te intrebi, si aici stau marturie clientii nostri, de ce sa nu optimizezi si zona de procurement? Sau zona de parteneriate si colaboratori? Asadar, iata principalul motiv pentru care limitarea scopului certificatului nu ajuta neaparat.
 

Vezi toate articolele scrise de certSIGN

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011 HR Club. Toate Drepturile Rezervate