Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-04-23
A fost o intrebare pe care am adresat-o tacut in timpul unei conferinte recente la care am participat. S-a nascut din aprecierea eforturilor acestor specialisti de a gasi un echilibru si un fir rosu de integrare a noului stil lucrativ si a celor “80 de noi masuri legislative numai in 2024”.
Pus la dispozitie de Oana Niculae, 2024-04-23
Decizia profesionala de a deveni si suportul oamenilor de business, de a veni in sprijinul lor cu procese de reinvatare, implementare si dezvoltare prin coaching, a cuprins si-mi cuprinde in continuare cu incredere dorinta de a sustine liderul de astazi, si de astazi inainte, in a-si asuma, cu responsabilitate si transparenta, impactul si influenta pe care le aduce prin prezenta si contributia personala si profesionala.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-04-23
Robert Hogan, PhD, fondatorul si presendintele Hogan Assessments, afirma ca: ”Un leader smerit genereaza implicare”.  Asadar, este nevoie de o persoana smerita pentru a construi si mentine o echipa performanta.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-04-23
Stim ca esti stresat la serviciu. Stim ca ai oameni in echipa care sunt stresati si stim ca stresul este de fapt cauza principala a multora dintre afectiunile de santate cu care ne confruntam cu totii in 2024.
Pus la dispozitie de BIA, 2023-04-25
Conform prevederilor Hotararii nr. 970/2023, companiile au avut termen pana la data de 17 aprilie 2024 sa implementeze metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii. Daca ai ratat insa acest termen, ar trebui sa faci toate demersurile necesare cat mai curand.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-04-25
"Nu se potriveste culturii companiei si am decis sa intrerupem colaborarea!" E una dintre concluziile frecvente in evaluarea unui angajat dupa perioada de proba sau chiar mai devreme. Dar cum poti evita aceasta situatie, care este costisitoare din punct de vedere financiar, dar si ca timp si imagine pentru companie?
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-04-25
Pe langa atingerea obiectivelor, noi credem ca exista si alte aspecte ale performantei ce trebuie valorificate. Spre exemplu, evaluarea competentelor, care implica analiza abilitatilor, aptitudinilor, comportamentelor si capacitatilor angajatilor in contextul muncii lor.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-04-25
Ai observat ca feedback-ul declanseaza in noi emotii puternice si sentimentul de a fi judecat? Este normal, pentru ca, de cele mai multe ori, vine din partea unei autoritati, iar acest lucru induce teama. Pentru a depasi aceasta bariera, iata cateva lucruri pe care le poti face, sa sporesti performanta angajatilor, prin feedback.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Setarea prioritatilor reprezinta pentru liderii de HR un proces extrem de important, de care depinde atat succesul departamentului de HR, cat si al intregii organizatii. Un sondaj Gartner a venit in intampinarea provocarilor cu care se confrunta HR managerii si a realizat un top 5 actiuni de intreprins in 2024. 
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Bunastarea unei organizatii depinde in mare parte si de cat de eficient si bine pus la punct este procesul de salarizare. Externalizarea acestui proces vine la pachet cu o multime de beneficii precum economie de timp si resurse, expertiza, consultanta permanenta si o gestionare eficienta a resurselor umane.
Pus la dispozitie de Smartree, 2024-04-26
Respectarea reglementarilor in vigoare reprezinta una dintre conditiile esentiale pentru orice organizatie de succes, iar o modificare legislativa de impact este si cea referitoare la concediile medicale. Incepand cu luna aprilie, noi tipuri de concedii medicale figureaza pe lista exceptarilor de la plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate (CASS).
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-04-29
55% dintre oamenii de HR se asteapta ca gestionarea cresterii costurilor salariale din cauza inflatiei sa reprezinte cea mai mare provocare de business in 2024. Care sunt cele mai presante provocari legate de candidati? Ce piedici avem in procesul de recrutare? 
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-04-29
Cum stau lucrurile pe piata muncii in ultima vreme? Pana in anul 2030, se prevede o nevoie de peste 600.000 de persoane pentru a ocupa posturi care necesita competente avansate, in conditiile in care doar 1% din populatia cu varsta intre 25 si 64 de ani participa la programe de formare profesionala.
Pus la dispozitie de Wizrom Software, 2024-04-29
Digitalizarea in domeniul resurselor umane nu este doar o adaptare la progresul tehnologic, ci o oportunitate de a revolutiona complet modul in care functionează departamentul tau. Adoptarea unor solutii software specializate este esentiala pentru a creste eficienta, a raspunde cerintelor pietei in schimbare si a ramane competitiv. 
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-04-29
Implicarea si performanta angajatilor sunt factori cruciali in succesul organizatiei dar intrebarea e cum poti debloca intregul potentialul echipei pentru a creste productivitatea? 

 
Pus la dispozitie de Pharma Nord, 2024-04-29
Aceste doua functii cognitive importante tind sa ne incetineasca sau sa ne joace feste, pe masura ce inaintam in varsta. Aceasta poate fi o provocare, mai ales daca ai un job care necesita multa planificare si gandire creativa.
Pus la dispozitie de CODECS, 2024-04-30
In ciuda progreselor tehnologice pe care le-am facut si le facem, munca unei organizatii este facuta de oameni. Oamenii sunt aceia care alcatuiesc interfata cu clientul, realizeaza produsul, presteaza serviciul, planifica si coordoneaza, imbunatatesc procese, asigura calitatea si aduc profit.
Pus la dispozitie de Andreea Gheorghita, Doru Paducel & Ana M. Marin, 2024-04-30
Iti creezi timp si spatiu pentru a te asculta pe tine insuti?  Un articol util despre modele si practici de reflectie si reflexie scris de colegii nostri de la EMCC Romania.
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-04-30
Acest articol contine informatii utile top managerilor, directorilor HR si coordonatorilor HSE interesati sa implementeze in organizatia lor programe de tip Autoritatea sa Opresti Munca (in engleza Stop Work Authority – SWA).
Pus la dispozitie de Corporate Dynamics, 2024-04-30
Articolul da o imagine de ansamblu asupra modului in care pot fi setate elementele care contribuie la o experienta a clientilor controlabila si de buna calitate.
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2024-04-30
Descopera cum instrumentele Thomas au fost integrate in programul de dezvoltare a leadershipului unei mari universitati din Marea Britanie pentru a o diferentia ca angajator.
Pus la dispozitie de Thomas International Romania, 2024-04-30
Intr-un interviu realizat de Thomas International cu Alicia Collinson, Senior Associate la Thrive Law, au fost explorate aspectele cruciale ale bunastarii angajatilor si sanatatii mentale in organizatii. Alicia a oferit idei valoroase despre provocarile comune cu care se confrunta organizatiile si sfaturi practice pentru a le depasi. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-04-30
Worktelligent redefineste managementul cererilor de asistenta in modulul Employee Service Center, integrand Machine Learning pentru clasificarea automata a e-mailurilor in tichete, imbunatatind astfel timpul de raspuns cat si legatura dintre angajati si HR Ops.
Pus la dispozitie de Marco Polo CEE, 2024-05-07
Ultimii ani gasesc organizatiile din ce in ce mai preocupate de construirea unui mediu de lucru motivant si plin de scop pentru membrii generatiei Z, urmati indeaproape de Millenials. Tinand cont de contextul global in care ne aflam, caracterizat de instabilitate, de o populatie care imbatraneste, de noi tendinte legate de ce anume ne dorim de la locul de munca, acest focus pe generatiile mai noi e lesne de inteles. 
Pus la dispozitie de Business Apps, 2024-05-07
Worktelligent redefineste managementul cererilor de asistenta in modulul Employee Service Center, integrand Machine Learning pentru clasificarea automata a e-mailurilor in tichete, imbunatatind astfel timpul de raspuns cat si legatura dintre angajati si HR Ops.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-05-07
In mod frecvent suntem expusi la schimbari si provocari care ne cer sa ne adaptam si sa ne integram noi rutine in viata noastra. De la tranzitiile majore la cele mai mici ajustari, capacitatea noastra de a face fata schimbarii si de a ne adapta este esentiala pentru succesul si bunastarea noastra.
"Munca de oriunde" – Aspecte legale
Pus la dispozitie de Andreea Suciu - Managing Partner, Suciu | The Employment Law Firm, 2022-01-31
Inca de la inceputul pandemiei de coronavirus, majoritatea companiilor si-a indemnat angajatii sa lucreze de acasa pentru a se conforma masurilor de distantare sociala. Unele companii au sugerat chiar ca munca de acasa ar putea deveni "noul normal", in timp ce munca la birou s-ar putea transforma intr-o optiune.
 
Daca insa angajatii se plictisesc de aceiasi patru pereti, li se permite sa lucreze la distanta dintr-o alta tara? Cel mai probabil "munca de oriunde" va deveni parte a strategiei de retentie a multor companii in viitorul apropiat, astfel incat angajatorii ar trebui sa clarifice in prealabil ce implicatii legale si fiscale suplimentare ar putea avea munca la distanta din strainatate pentru companie si telesalariat.
 
Formalitati de imigrare in tara gazda
 
Cetatenii romani pot intra si ramane pe teritoriul oricarui stat UE/ SEE/ Elvetiei in conformitate cu dreptul la libera circulatie si sedere acordat in conformitate cu dispozitiile europene. Daca sederea angajatilor se prelungeste pentru o perioada mai mare de 3 luni, vor trebui sa isi inregistreze resedinta (pentru a obtine un certificat de inregistrare) in tara gazda.
 
Daca un angajat doreste sa lucreze intr-o tara din afara UE/ SEE, restrictiile impuse de tara gazda (de exemplu, obtinerea unei vize, a unui permis de munca si / sau a unui permis de sedere) vor trebui luate in considerare.
 
In contextul pandemiei actuale, unele state au implementat o procedura simplificata pentru sederea si prestarea muncii la distanta pe teritoriul lor. Printre statele care astazi faciliteaza procesul de imigratie in acest scop se numara Barbados, Bermuda, Dubai, Estonia, Georgia, Mauritius si Mexic.
 
Conditii de munca
 
Angajatii care lucreaza la distanta in strainatate, chiar si pentru perioade scurte de timp, pot fi supusi reglementarilor locale privind conditiile de munca in tara gazda (de exemplu, cu privire la orele maxime de lucru si perioadele minime de odihna, durata minima a concediului anual platit, salariul minim etc.).
 
In ceea ce priveste Directiva europeana privind detasarea lucratorilor ("Directiva"), aceasta nu a fost conceputa pentru a acoperi situatia angajatilor care lucreaza la distanta intr-o alta tara UE/ SEE. Astfel, Directiva se aplica de regula angajatilor detasati temporar intr-o alta tara UE/ SEE (la o companie din grup sau la un client) in cadrul prestarii de servicii transnationale. Cu toate acestea, exista tari UE/ SEE care prevad in mod expres ca Directiva, astfel cum a fost implementata in acel stat, se va aplica din prima zi oricarui angajat care lucreaza temporar in acea tara.
 
Sanatate si securitate
 
Angajatorul are datoria de a proteja sanatatea si securitatea angajatilor sai, indiferent de locul unde lucreaza. Astfel, pe langa obligatiile specifice privind securitatea si sanatatea in munca reglementate de Legea 81/2018 privind telemunca si de Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, angajatorul trebuie sa se asigure ca respecta cerintele locale ale tarii gazda.
 
In contextul pandemiei actuale, angajatorii vor trebui sa ia in considerare si restrictiile de calatorie aplicabile (de exemplu, perioadele de carantina) atat in tara gazda, cat si la intoarcerea lor in Romania.
 
Securitatea datelor
 
Munca la distanta poate ridica, de asemenea, probleme de securitate a datelor. Dispozitivele mobile, retelele wireless si chiar divulgarea accidentala a datelor in spatiile publice pot expune angajatorul unor vulnerabilitati nedorite. Astfel, angajatorul trebuie sa se asigure ca are politici si instructiuni de securitate in vigoare pentru a preveni pierderea datelor.
 
In plus, daca rolul unui angajat implica prelucrarea datelor cu caracter personal, acest lucru ar putea da nastere la probleme de protectie a datelor, mai ales daca angajatul intentioneaza sa lucreze dintr-o tara din afara UE / SEE care nu este acoperita de Regulamentul general privind protectia datelor (GDPR) si alte legi ale UE privind confidentialitatea datelor. Se recomanda, de asemenea, o analiza atenta a unui posibil transfer de date catre SUA, in special dupa invalidarea "Scutului de confidentialitate" de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, deoarece nu mai este considerat un mecanism valid pentru indeplinirea cerintelor legale UE / SEE atunci cand se transfera date cu caracter personal din Uniunea Europeana in Statele Unite.
 
Viitorul lucratorilor la distanta
 
Acest fenomen relativ nou al lucratorilor la distanta a fost prezis cu peste 20 de ani in urma de tehnologul japonez Tsugio Makimoto, care a scris ca munca la distanta va forta natiunile „sa concureze pentru cetateni” si ca nomadismul digital va determina "scaderea materialismului si a nationalismului". Profetia sa se implineste si ne asteptam pe deplin sa vedem mult mai multe natiuni deschizandu-si granitele catre acesti "cetateni ai lumii" care pot lucra de la distanta de la laptopurile lor in anii urmatori.

Vezi toate articolele scrise de Suciu - Employment and Data Protection Lawyers

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate