Prima pagina | Intalniri HR Partner | Articole | Stiri | Cursuri si evenimente | Inscrie-te pe HR Partner | Contact
   
 
 
 
 
Pus la dispozitie de BIA, 2024-01-09
2023 a fost anul dominat de incertitudine economica, pe care am resimtit-o pe piata muncii. Angajatorii au recrutat poate mai cumpatat, iar candidatii s-au activat, au fost interesati sa cunoasca mai mult oportunitatile profesionale si sa aplice mai des. Si acestea nu sunt singurele tendinte din piata muncii in 2023, care nu a fost una tipica anilor anteriori.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-01-09
Ti-ai stabilit obiectivele in recrutare pentru anul acesta? Daca inca lucrezi la ele, tine cont de trendurile in HR! 2024 este un an pregatit pentru evolutie in domeniul resurselor umane. Cert e ca nu vor fi transformari majore, ci mai degraba aplicam ce am invatat in 2023, focusul fiind mai mult pe oameni si pe relatiile cu acestia, pe wellbeing si pe folosirea inteligentei artificiale in avantajul nostru.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-01-29
Se tot vorbeste in marile corporatii despre eficientizarea timpului si despre cresterea productivitatii astfel incat sa ajungi la obiectivele stabilite. Insa cu toate acestea pot fi momente in care esti nevoit sa spui nu unor responsabilitati in plus sau unor cerinte tocmai pentru a-ti indeplini sarcinile.
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-01-29
O echipa se consolideaza in primul rand prin conectare, ce se poate realiza in mai multi pasi sau in mai multe moduri in functie de dinamica echipei. Insa un lucru ce nu ar trebui sa lipseasca cand vorbim de conectare este vulnerabilitatea.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-01-29
Tehnologia de HR este un instrument puternic de care companiile pot beneficia pentru imbunatatirea eficientei, competitivitatii si atractivitatii ca angajatori. Prin optimizarea proceselor de recrutare si onboarding si stimularea dezvoltarii continue, tehnologia de HR poate ajuta companiile sa se adapteze mai rapid la schimbarile din peisajul muncii si sa isi atraga si sa isi pastreze angajatii valorosi.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-01-29
Anul 2024 a debutat cu o serie de schimbari in domeniul resurselor umane, pe care profesionistii de HR trebuie sa le aplice pentru a respecta legislatia in vigoare. Cel mai bun mod in care specialistii de resurse umane se pot asigura ca modificarile legislative vor fi puse in practica in timp util este ca acestia sa realizeze cat de important este sa ramana in permanenta informati.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-01-29
In peisajul mereu schimbator al Resurselor Umane, adoptarea uneltelor moderne devine imperativa pentru a ramane in frunte in mediul competitiv de afaceri. Asa se face ca importanta platformelor Employee Self-Service este din nou in crestere, iar anul acesta, pe fondul schimbarilor rapide, vor deveni nu doar o optiune, ci o necesitate pentru departamentele de HR care doresc sa ramana relevante si competitive.
Pus la dispozitie de Eucom, 2024-01-29
Trendurile in domeniul Resurselor Umane (HR) se schimba constant, iar pentru anul 2024, se prefigureaza cateva directii interesante care vor influenta modul in care companiile gestioneaza resursele. Iata cinci sfaturi si trucuri pentru a ramane la curent cu tendintele din HR in 2024:
Pus la dispozitie de Eucom, 2024-01-29
Proverbele romanesti sunt o parte importanta a bogatei noastre traditii culturale, fiind adesea folosite pentru a transmite intelepciune si experienta. Cu toate acestea, atunci cand incercam sa le traducem in limba engleza, ne putem lovi de dificultati in pastrarea sensului si umorului original.
Pus la dispozitie de Co-Factor, 2024-01-29
Fixarea obiectivelor orienteaza angajatii catre ce trebuie sa faca, insa indicarea tintelor nu este suficienta, e nevoie de sustinere constanta din partea managerilor pentru atingerea lor. Intregul proces, de la setarea obiectivelor pana la evaluare trebuie sa fie unul fluid si atent etapizat. Uneori, obsesia performantei duce la ignorarea sau subestimarea progresului.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-01-29
Desi rata somajului in Romania este in scadere si datele INS arata o stabilitate a romanilor pe piata muncii, mai bine de jumatate dintre cei care au job sunt dispusi sa faca o schimbare in plan profesional in 2024, conform sondajelor. Sunt mult mai atenti si mai calculati decat in alti ani, prin urmare si atragerea acestora va fi o provocare pentru recrutori.
Pus la dispozitie de BIA, 2024-01-29
Deficitul fortei de munca din echipa ta te preocupa poate tot mai mult. Insa e important sa stii ca ai suport atat din partea Guvernului, care a aprobat pentru 2024 un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, cat si din partea BIA HCS, pe partea de obtinere a documentelor necesare angajarii cetatenilor straini. 
Pus la dispozitie de Stefania Chihaia - Schouten Romania, 2024-01-30
Inteligenta emotionala. Rezolvarea conflictelor. Empatie. Comunicare si colaborare. Gestionarea stresului. Rezolvarea problemelor. Rezilienta. Acestea sunt doar cateva dintre conceptele care circula abundent in limbajul nostru comun, cerand sa fie intrupate de fiecare dintre noi atat in viata profesionala, cat si in cea personala.
Pus la dispozitie de Valoris HR, 2024-01-30
Leasingul de personal este o solutie eficienta pe care cele mai multe companii o aleg atunci cand isi maresc echipele. Colaborarea cu o companie specializata in recrutare si leasing de personal atrage beneficii.
Pus la dispozitie de Clinica Aproape, 2024-01-30
Discriminarea pe motiv de varsta este o problema structurala a societatii actuale, cu impact pe termen mediu si lung. Egalarea permanenta a inovatiei si performantei cu tineretea, pe care o idealizam, ne impiedica sa ne bucuram de potentialul pe care oamenii mai in varsta il au in a contribui semnificativ la bunastarea societatii. 
Pus la dispozitie de Anca Florea, Partener Trend, 2024-01-30
"Siguranta psihologica este credinta ca nu vei fi pedepsit sau umilit daca vei exprima deschis idei, preocupari, daca vei pune intrebari sau vei admite greseli si ca echipa este un mediu sigur pentru asumarea de riscuri interpersonale.” Si pentru ca siguranta psihologica este un factor determinant pentru performanta si capacitatea de invatare si inovare a unei echipe, in ultimii cativa ani vorbesc frecvent cu echipe din organizatiile din Romania si liderii lor despre nivelul de siguranta psihologica pe care il traiesc. 
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-01-31
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Madalina Balan, Managing Partner la Hart Consulting, a apelat la concluziile studiului „Nuantele leadershipului românesc: ce ne deosebeste de alti lideri din alte colturi ale lumii” lansat de companie la finalul anului trecut.
Pus la dispozitie de Romanian Software, 2024-01-31
2024 schimba dinamica si prioritatile in relatia angajat-angajator. „Big Stay” inlocuieste „Marea Demisie”, iar munca in format hibrid devine cea mai buna alegere pentru implicarea angajatilor. 
Pus la dispozitie de Decebal Marin - Corporate Dynamics, 2024-02-23
Cultura organizationala modeleaza modul in care angajatii gandesc, acționeaza si iau decizii legat de business si in viata personala. Daca esti interesat sa intelegi mai bine cultura organizationala, acest articol iti aduce cateva perspective utile.
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-02-23
Pentru profesionistii HR, imbunatatirea abilitatilor de interviu poate face diferenta intre angajarea unui candidat excelent si pierderea unei oportunitati valoroase. Iata 5 tips&tricks pentru a face interviurile de angajare mai eficiente si mai productive.
Pus la dispozitie de EUCOM, 2024-02-23
Proverbele romanesti ofera perspective asupra diferitelor aspecte ale vietii, inclusiv natura umana. Traducerea acestor proverbe in limba engleza nu numai ca pastreaza esenta lor, dar dezvaluie si amestecul unic de seriozitate si umor specific culturii romane.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Exploreaza modul in care perfectionarea competentelor lingvistice redefineste excelenta in industria BPO. Cum se elimina barierele de comunicare si se asigura pregatirea pentru viitoarea evolutie.
Pus la dispozitie de goFLUENT, 2024-02-23
Acest articol va explora principalele tendinte de invatare a limbilor straine pe care ar trebui sa le urmaresti in 2024. Apoi va aborda ceea ce ar trebui sa faci pentru a tine pasul cu aceste schimbari si tendinte noi.
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Nevoia de eficientizare si optimizare a proceselor de resurse umane este mai stringenta ca niciodata. Automatizarea HR ofera solutia ideala pentru a va elibera echipa de HR de sarcini repetitive si consumatoare de timp, permitandu-le sa se concentreze pe obiective strategice cu impact in organizatie. 
Pus la dispozitie de Smartree HRTech, 2024-02-23
Potrivit Gartner, investitiile globale in solutii IT sunt estimate sa atinga 5 trilioane de dolari in 2024, o crestere de 6,8% comparativ cu 2023. Software-ul va inregistra cea mai mare crestere (12,7%), urmat de serviciile IT (8,7%).
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Cand apar modificari in viata noastra profesionala sau chiar si cea personala, ne dorim ca aceea perioada in care suntem scosi din zona de confort sa treaca cat mai repede si sa devenim din nou stapani pe situatie. Insa in tot aceast timp dificil si plin de provocari te cunosti mai bine, evoluezi si iti dezvolti rabdarea fata de tine. 
Pus la dispozitie de Olivia Podobea, 2024-02-23
Situatiile negative din cadrul unei echipe sunt imposibil de evitat, insa cheia este sa stii sa le gestionezi astfel încat persoanele sa nu aiba de suferit. Accesand acest articol, poti afla din perspectiva unui angajat cum sa gestionezi aceste momente.
Pus la dispozitie de Blue Colibri, 2024-02-23
Exploreaza articolul de pe blogul Blue Colibri care dezvaluie abordari originale pentru consolidarea comunitatii in cadrul companiei voastre. Descopera cum Campionatul European de Fotbal poate stimula spiritul de echipa si coeziunea, contribuind la crearea unui mediu de lucru mai unit.
Pus la dispozitie de Wellnessentially, 2024-02-23
Wellnessentially a inceput ca o schimbare radicala pentru Radu Carlig si Cristi Minica. In 2021, in plina pandemie, cand cererea pentru servicii IT a crescut considerabil, cei doi au intrat in burnout, si au decis sa dezvolte o aplicatie care promoveaza bunastarea si sanatatea la locul de munca.
Pus la dispozitie de SHL Romania, 2024-02-23
Procesul de recrutare si selectie a candidatilor a evoluat semnificativ in ultimii ani, iar intrebarile adresate la interviu joaca un rol crucial in obtinerea informatiilor relevante. Cu toate acestea, unele intrebari considerate "nepotrivite" raman inca la moda, avand potentialul de a ingreuna recrutarea si de a afecta negativ experienta candidatilor.
Pus la dispozitie de Thomas Romania, 2024-02-23
Majoritatea companiilor tind sa acorde prioritate competentelor tehnice atunci cand selecteaza candidate. Iar abilitatile soft precum comunicarea, lucrul in echipa, rezolvarea problemelor, gandirea critica si adaptabilitatea s-au dovedit esentiale pentru o cultura de munca pozitiva si succesul general al organizatiilor.
Studiu KPMG: Desi apreciaza valoarea programelor de dezvoltare a abilitatilor de conducere, companiile romanesti nu le aloca resurse
Pus la dispozitie de KPMG Romania, 2023-11-27
Majoritatea companiilor romanesti nu investesc in programe de leadeship – doar 45% dintre companiile participante la studiul ”Leadership si Followership in organizatiile din Romania”, realizat de KPMG in Romania in parteneriat cu Casa Paleologu, au declarat ca aloca resurse in acest scop.
 
Aceasta este una dintre principalele concluzii ale studiului, ce isi propune sa exploreze practicile privind dezvoltarea liderilor in cadrul organizatiilor din Romania. Pe de alta parte, insa, studiul arata ca, desi nu multe investesc in astfel de programe, organizatiile le recunosc valoarea intr-o proportie considerabila – 57%. Studiul releva, de asemenea, ca organizatiile romanesti recunosc in mod clar beneficiile programelor de dezvoltare a liderilor, conform raspunsurilor a peste 50% dintre companii, precum si importanta interventiilor personalizate, care sa corespunda nevoilor, experientelor si aspiratiilor liderilor.  
 
”Studiul realizat ne-a lansat multe provocari si puncte de atentie, una dintre intrebarile firesti fiind - de unde o astfel de discrepanta intre valoarea perceputa si resursele alocate?  Constatarile noastre cred ca ofera perspective valoroase asupra starii dezvoltarii leadershipului in organizatiile romanesti - din ceea ce am putut observa, acum suntem in punctul in care cultivarea talentului de lider nu este considerata o actiune obligatorie la nivelul companiilor. O tendinta care, din punctul nostru de vedere, poate indica o oportunitate ratata de dezvoltare a competentei fortei de munca si de a creste eficacitatea organizationala. Resursele limitate, constrangerile bugetare si, pentru unii, scepticismul cu care privesc eficienta programelor ar putea fi potentiale cauze. Dar cred ca, pe masura ce vor creste investitiile, programele vor fi mai adaptate la nevoile individuale, la abordarea provocarilor practice, vor deveni mai eficiente si vor fi mai larg raspandite pe viitor”, a declarat Madalina Racovitan, Partener Consultanta in Afaceri, Head of People Services, KPMG in Romania.
 
Practic, una dintre cele mai izbitoare constatari ale studiului ”Leadeship si followership in organizatiile din Romania”, derulat in perioada 9 iunie – 10 iulie 2023, la care au raspuns 211 de lideri executivi din companii din Romania, arata ca 55% dintre companiile din piata nu investesc in dezvoltarea unor programe de leadership. Cu toate acestea, consensul asupra eficacitatii lor este important: o proportie considerabila (57%) dintre organizatiile la nivelul carora a fost derulat studiul confirma eficacitatea unor astfel de programe. Printre beneficiile mentionate, pentru executivii din prima linie de management, se remarca oferirea de oportunitati de networking, o mai mare vizibilitate si expunere.
 
Pentru cei din urmatoarele linii de conducere, 53% dintre raspunsuri atesta rolul programelor in cresterea abilitatilor, imbunatatirea vizibilitatii si facilitarea dezvoltarii profesionale. In plus, un procent notabil de 47% dintre companii cred in potentialul transformator al initiativelor de formare, coaching si mentorat in imbunatatirea abilitatilor esentiale de leadership.
 
Cu toate acestea, este important sa constientizam si sa gasim modalitati de a gestiona barierele mentionate de catre un segment important de respondenti in calea eficacitatii programelor de dezvoltare a liderilor. Astfel, principalele preocupari, asa cum au reiesit din studiu, vizeaza orientarea uneori excesiv  teoretica a programelor de dezvoltare a liderilor, dar si momentele nepotrivite in care ele sunt implementate, ce coincid cu perioade incarcate pentru executivi. ”Aceasta aliniere incorecta submineaza
 
eficacitatea programelor, evidentiind un domeniu in care recalibrarea strategica poate creste semnificativ rezultatele acestora, astfel incat dezvoltarea liderilor sa fie mai mult decat o caseta bifata, ci o calatorie transformationala aliniata atat cu nevoile individuale, cat si cu cele organizationale”, spune Madalina Racovitan.
 
Rezultatele sondajului ofera, de asemenea, perspectiva respondentilor asupra trasaturilor importante necesare liderilor moderni. Integritatea si viziunea au iesit in evidenta ca fiind cele mai valoroase caracteristici ale unui lider. Integritatea, cu accent pe comportamentul etic, a fost considerata vitala de 80% dintre respondenti. Viziunea, care evidentiaza capacitatea unui lider de a anticipa si naviga prin schimbarile si perturbarile din zilele noastre, a fost de asemenea considerata esentiala. Studiul releva, de altfel, ca in timp ce trasaturi precum competentele tehnice, integritatea si viziunea, raman atemporale, liderului viitorului are din ce mai mare nevoie de abilitati si atitudini din sfera celor “soft”, cum ar fi inteligenta emotionala, comunicarea, adaptabilitatea si orientarea catre invatare si dezvoltare continua.

Studiul indica de asemenea ca exista inca scepticism in ceea ce priveste capacitatea programelor de dezvoltare existente de a insufla cu adevarat o gandire inovatoare sau o mentalitate de crestere. Astfel, doar 47% dintre respondenti au incredere in programele de dezvoltare ca instrumente pentru a insufla o mentalitate de crestere, iar mai putin de jumatate (48%) considera ca programele traditionale de dezvoltare au limitele lor in ceea ce priveste echiparea liderilor cu instrumentele potrivite pentru inovare. Acest lucru sugereaza ca, in timp ce abilitatile de baza pot fi dezvoltate prin programe de formare, provocarile din lumea reala si invatarea experientiala ar putea fi esentiale pentru a alimenta cu adevarat gandirea inovatoare.
 
Alegerea programelor potrivite este cruciala, datele indicand necesitatea unei abordari tintite, care sa ia in considerare relevanta unui program pentru participanti si designul acestuia. Coaching-ul si mentoratul sunt cele mai apreciate interventii pentru imbunatatirea competentelor de conducere, indica studiul KPMG. Acestea prospera atunci cand sunt cultivate intr-un mediu potrivit, cu instrumentele potrivite. Abordarea personalizata pe care o ofera aceste instrumente se dovedeste a fi cheia eficientei lor, oferind liderilor orientari specifice adaptate nevoilor si obiectivelor lor.
 
“Pentru a avea organizatii functionale, care se misca in directiile dorite si care se adapteaza la conditiile actuale, este nevoie de leadership si de followership. Orice manager sau antreprenor are nevoie de echipa, deci are nevoie de modele, de lectii de management si de followership. Are nevoie si sa stie sa se exprime, sa vorbeasca, sa motiveze, sa explice, sa mobilizeze. Pentru a conduce, este nevoie de abilitatea de a gandi logic si de a lua rapid decizii care ii afecteaza pe ceilalti. Indiferent de specificul metodei - fie ea a pregatirii pe cont propriu in mentorate sau expunerea la cursuri, prelegeri sau ateliere din afara mediului obisnuit de lucru ori chiar ale profesiei proprii - miza nu este alta decat aceea de a oferi liderilor actuali si viitor resurse care sa fie in armonie cu necesitatile si circumstantele lor unice”, considera Theodor Paleologu, lector si fondator Casa Paleologu.
 
In plus, sondajul pune in lumina subutilizarea oportunitatilor de dezvoltare profesionala ca instrument de recunoastere si recompensare a realizarilor de leadership. El subliniaza oportunitatea de a construi o legatura mai stransa intre recunoasterea profesionala si invatarea continua. Doar 18% dintre respondenti mentioneaza oportunitatile de dezvoltare profesionala ca forma de recunoastere. ”Investitia in cresterea profesionala a unui lider este o metoda valoroasa de recunoastere. Transmite mesajul ca organizatia nu numai ca recunoaste realizarile liderului sau, dar si investeste in potentialul sau viitor. Prin corelarea recunoasterii cu oportunitatile de invatare, companiile pot recompensa si pregati simultan liderii pentru realizari si mai mari, punand bazele unei culturi organizationale bazate pe performanta, centrata pe invatare”, afirma Madalina Racovitan.
 
O aprofundare a datelor sondajului dezvaluie alte perspective cruciale. Desi 51% dintre respondenti spun ca folosesc tehnologia pentru a creste eficienta comunicarii, exista 36% dintre ei care declara ca o considera doar oarecum eficienta, in vreme ce 16% percep comunicarea organizationala ca fiind foarte ineficienta, ceea ce demonstreaza, de fapt, ca exista o nevoie evidenta de a consolida practicile de comunicare pentru a asigura claritatea, alinierea si colaborarea, indiferent de canalele de comunicare.

”Analizand aceste rezultate, devine clar ca, in ciuda unei recunoasteri crescande a importantei dezvoltarii leadershipului, exista inca spatiu pentru imbunatatiri in ceea ce priveste adoptarea si implementarea eficienta a acestor programe in Romania. Discrepanta dintre valoarea perceputa si investitiile reale subliniaza o nevoie de a reevalua si prioritiza resursele in acest domeniu”, a conchis partenerul KPMG in Romania.
 
”Pentru a obtine capacitate de sinteza a informatiilor, gandire logica, rationament, analiza simultana de elemente multiple, in multiple medii, cu actori imprevizibili, abilitate decizionala, alegeri asumate, abilitati din lumea reala care contribuie la o viata echilibrata in business este necesara adaptarea si recalibrarea programelor de leadership, includerea celor de followership, adaptarea la mentalitatea romaneasca si abordarea interculturala. Cu cat un program este mai relevant pentru echipa unei companii si obiectivele acesteia, cu atat va fi mai adoptat in organizatii, va convinge, va fi adoptat si isi va face efectele”, a mai punctat Theodor Paleologu.

Descarca prezentarea in limba engleza.
 
Despre KPMG
 
KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 143 de tari si aveam la finalul anului financiar 2022 aproape 265.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.
 
In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.
 
Despre Casa Paleologu
 
La Casa Paleologu ne angajam sa stimulam excelenta in mediul de afaceri romanesc, facilitand dezvoltarea continua a competentelor esentiale pentru liderii si profesionistii de azi. Cu o expertiza solida in educatia de business, proiectam si livram programe educationale avansate, inclusiv cursuri tailor-made, conferinte, sesiuni de mentorat si evenimente de teambuilding, toate centrate pe aprofundarea gandirii critice si rafinarea abilitatilor decizionale.
 
Partenerii nostri, reprezentand corporatii multinationale si companii de prestigiu romanesti din diverse domenii, recunosc in serviciile noastre un instrument vital pentru atragerea, dezvoltarea si retentia talentelor de top.
 
Intr-un peisaj de afaceri caracterizat prin dinamism si complexitate, Casa Paleologu reprezinta un aliat strategic, eficientizand capitalul uman prin instruire adaptativa si inovatoare.

Vezi toate articolele scrise de KPMG Romania

Alte articole

 
Prima pagina | Denegare de responsabilitate | Contact
Copyright © 2011-2023 HR Club. Toate Drepturile Rezervate