Pus la dispozitie de HART Consulting, 2025-01-09
In afaceri, comportamentele disfunctionale ale liderilor pot avea impact semnificativ asupra organizatiilor pe care le conduc. Fie ca vorbim despre micromanagement, impulsivitate sau comportamente manipulatoare, aceste trasaturi pot afecta nu doar echipa, ci si performanta pe termen lung a organizatiei.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-11-29
Stresul nu este ceea ce ni se intampla, ci raspunsul nostru la o situatie anume. Dar, din fericire, raspunsul este alegerea noastra. Intrebarea este CUM? Autoconstientizarea strategica este un concept crucial in confruntarea cu nesiguranta. Cu ajutorul instrumentelor Hogan, avem trei modalitati prin care putem gestiona mai bine stresul.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-09-20
In conceptia Hogan, leadership-ul reprezinta capacitatea de a construi si mentine o echipa performanta. Pe masura ce mandatul liderului se modifică de la un nivel ierarhic la altul, la fel se schimba si obiectivele sale de dezvoltare. Uneori, liderii trebuie sa dezvolte noi abilitati pentru a avea succes in noile roluri si/sau sa renunte la o parte din comportamentele pe care le-au antrenat anterior.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-08-22
Succesul in cariera este presarat cu inegalitati. Nu incepem si nici nu ajungem cu totii in acelasi loc. In timp ce unii urca pe scara corporativa si obtin remuneratii semnificative, altii se confrunta cu dificultati in a-si acoperi cheltuielile din salarii aproape imposibil de trait.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-06-26
Cum afecteaza comportamentele exagerate relatia cu oamenii din echipa, dezvoltarea talentelor si organizatia? Cum gestionam aceste parti intunecate, astfel incat sa nu ajungem sa ne distruga, in final?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-05-29
Cum se transpun in organizarie valorile personale cand esti leader? Care este efectul lor asupra echipei si cum pot fi ele gestionate? Cultura unei organizatii reflecta valorile liderilor ei. Descoperiti cum puteti imbunatati cultura organizationala prin leadership versatil si constientizarea valorilor, in materialul semnat de Madalina Balan, Managing Partner Hart Consulting, pentru Revista BIZ.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-04-23
Robert Hogan, PhD, fondatorul si presendintele Hogan Assessments, afirma ca: ”Un leader smerit genereaza implicare”. Asadar, este nevoie de o persoana smerita pentru a construi si mentine o echipa performanta.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-03-28
Mediul psihologic sigur este un element esential intr-o echipa - ii ajuta pe oameni sa se simta liberi si sa fie ei insisi, sa isi asume riscuri si sa-si exprime opinii fara teama de consecinte negative. Tu stii daca esti un lider care creeaza siguranta psihologica in cadrul echipei?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2024-01-31
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Madalina Balan, Managing Partner la Hart Consulting, a apelat la concluziile studiului „Nuantele leadershipului românesc: ce ne deosebeste de alti lideri din alte colturi ale lumii” lansat de companie la finalul anului trecut.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-11-27
Putem vorbi de cateva caracteristici universale care definesc un bun leadership, indiferent de context? Andreea Mihnea, Chief People Officer, First Bank, ne-a oferit cateva raspunsuri.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-08-31
Coaching-ul care utilizeaza instrumente de evaluare a personalitatii este mult mai eficient decat coaching-ul traditional, deoarece se bazeaza pe date obiective esentiale atat pentru coach, cat si pentru participant.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-04-27
O mare parte din literatura de specialitate dedicata crearii de echipe functionale se concentreaza pe mixul adecvat al abilitatilor si experientei. Dar aceasta abordare ignora cel mai important factor care influenteaza performanta echipei: personalitatea.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2023-03-28
Cei mai multi se gandesc la leadership din perspectiva denumirii posturilor. Managerii care se prezinta ca lideri sau se conformeaza normelor culturale referitoare la leadership sunt deseori considerati buni lideri. Faptul ca o persoana este carismatica, asertiva sau cu un post important, are putin de a face cu abilitatile lor de leadership. Asadar, ce este leadership-ul?
Pus la dispozitie de HART, 2023-01-09
Leadership-ul in afaceri poate fi o provocare la fel de mare ca sportul de performanta. In ambele, performanta strategica se bazeaza pe mindset si trasaturi de personalitate. Mediile stresante de lucru, depasirea unor provocari fizice sau profesionale - pot creste încrederea in sine. Profesionistii, fie in atletism, fie in afaceri sau in alte domenii, au un mindset clar in legatura cu provocarea si esecul.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-12-02
Siguranta psihologica este perceptia daca este sigur sau riscant ca o persoana sa-si manifeste sinele autentic. Initial, siguranta psihologica s-a referit la perceptiile unei persoane daca autenticitatea ar cauza consecinte sociale negative; definitia a evoluat, cuprinzand perceptiile comune ale unei echipe.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-12-02
Felul in care lucram s-a schimbat mult in ultimii ani, iar aceasta transformare probabil ca va continua. Un mediu caracterizat de schimbari constante poate fi descris cu acronimul VNCA: volatilitate, nesiguranta, complexitate si ambiguitate. In circumstante VNCA, poate fi dificil sa se estimeze urmatorul trimestru, ca să nu mai vorbim de urmatorul an sau deceniu.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-09-27
Pot prezice posesiunile de lux si amenzile pentru viteza ca CEO-ul respectiv va cultiva o atmosfera de scandal si va comite fraude? Da, pot. Cercetand viata personala a directorilor executivi si comportamentul lor in afara locului de munca, cercetatorii au identificat date care pot fi destul de predictive asupra modului in care acestia pot performa la locul de munca.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-08-30
“Impreuna putem face atat de putin. Impreuna putem face asa de mult.” Acest citat, atribuit lui Helen Keller, este la fel de adevarat astazi cum era in anii 1920. O echipa unita este una dintre cele mai eficiente cai de a indeplini si a atinge obiective. Activitatile virtuale de team-building pentru a aduce impreuna echipele remote si hibride incurajeaza o colaborare de success si o implicare mai mare a angajatilor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-07-28
Acest trend, denumit si Great Resignation, poate afecta eficienta organizationala din cauze multiple: costuri de inlocuire a angajatilor care pleaca; eficienta redusa; satisfactie scazuta a clientilor sau chiar pierderea clientilor; un departament de HR coplesit de recrutari, onboarding, atritie ridicata; scaderea moralului angajatilor care raman.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-06-29
Doar 10% din CEO declara ca programele de dezvoltare a liderilor au un impact vizibil asupra afacerii si peste 50% din CEO spun ca dezvoltarea liderilor de ultima generatie este cea mai mare provocare cu care se confrunta in prezent. Si angajatii considera ca aceast aspect reprezinta o problema. Implicarea angajatilor este doar 32%, in scadere de la 36% in 2020, iar dezinteresul activ este in crestere, cu un procent fata de 2021, iar relatia lor cu liderii reprezinta un factor determinant.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2022-04-1
Cea mai recenta generatie care s-a alaturat fortei de munca, Generatia Z, este formata din oameni care s-au nascut intre 1997 și 2010. Generatia Z a crescut fiind inconjurata de internet, de smartphone-uri si retele sociale, asa ca usurinta cu care utilizeaza tehnologia este unul dintre motivele pentru multi angajatori ii considera candidati dezirabili.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2021-10-29
Pandemia COVID-19 a modificat in mod dramatic modul in care si locul de unde ne desfasuram munca. Intrucat in numeroase industrii angajatii au fost determinati sa lucreze exclusiv de la distanta, persoanele aflate la fiecare nivel organizational au fost nevoite sa isi regandeasca relatia cu locul de munca si sa invete un nou mod de a-si desfasura relatiile cu colegii și clientii in conditiile distantarii virtuale.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2021-09-28
Aproape toate programele de leadership development vizeaza cresterea individuala si dezvoltarea abilitatilor "soft skills", iar 63% din organizatii folosesc coaching-ul pentru a sprijini cresterea. Schimbarea sau imbunatatirea abilitatilor de soft skills este greu de cuantificat, studiat si masurat, ceea ce face ca rentabilitatea investitiei sa fie greu de calculat. Acest lucru ridica o intrebare pe care o primim in fiecare zi: Iti poti schimba cu adevarat personalitatea?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2021-04-27
Pe 11 martie s-a implinit un an de cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia COVID-19. Exista modificari pe scara larga ale personalitatii sau a valorilor noastre, pe masura ce stresul cauzat de pandemie si schimbarile survenite in viata noastra s-au acumulat pe parcursul acestui an? A crescut volatilitatea emotionala si s-au schimbat valorile pe scala echilibrului emotional? S-au accentuat acele comportamente exagerate care pot deraia cariere si impacta negative performanta sau am dezvoltat altele noi?
Pus la dispozitie de HART, 2021-03-30
A avea angajatii potriviti in rolurile potrivite poate influenta succesul organizational. Daca compania nu are o strategie solida de achizitie a talentelor, identificarea si angajarea acestora poate fi un proces tulbure, dependent de presupuneri si supus greselilor. De aceea, aveti nevoie de un plan care sa defineasca potentialul intr-o maniera aplicabila in toate departamentele si sa includa metode dovedite stiintific pentru ca echipa dvs. sa atraga angajatii ideali.
Pus la dispozitie de HART, 2021-03-30
Solutia Hogan High Potential Talent este menita sa ajute in programele de dezvoltare adresate populatiilor de high-potentials. Raportul Hogan High Potential evalueaza 3 dimensiuni ale potentialului de leadership, subliniind punctele forte si ariile esentiale de dezvoltare individuale prioritare.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-12-02
Atunci cand sunt sub presiune, cele mai multe persoane vor manifesta anumite tendinte contra-productive sau factori de risc. Comportamentele disfunctionale sunt acele tipare comportamentale obisnuite care ne pot afecta eficienta personala. Operand de obicei sub nivelul de constientizare sunt usor de ignorat, insa utilizate in exces, impiedica performanta.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-10-01
Oamenii sunt creaturi ale obisnuintei – ne bazam pe rutine pentru a ne gestiona programul, a ramane productivi si a ne mentine sanatosi. Cand rutina se schimba, trebuie sa ne adaptam, sa cream noi strategii sau sa riscam sa fim ineficienti, neproductivi sau chiar nealiniati. Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra functionarii echipelor care se confrunta cu provocari comune.
Pus la dispozitie de HART, 2020-08-31
Intr-un moment in care liderii iau decizii in conditii de presiune ridicata si cu bugetele mai stranse ca niciodata, abordarea problemelor oamenilor dificili este extrem de complicata. Afla din articolul nostru care sunt cele mai frecvente situatii in care recomandam organizatiilor sa arunce o alta privire asupra datelor Hogan pe care le detin deja si cum le pot utiliza.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-07-28
Desfasurarea activitatii de acasa nu este o experienta noua, insa am vazut recent ca pandemia a fortat multi angajati si organizatii sa faca trecerea, in mod oficial, la un mediul de lucru virtual. Cu toate acestea, este important sa nu neglijam comportamentele care devin necesare pentru ca oamenii sa poata lucra eficient de acasa. Situatia actuala ne ofera ocazia de a revizui ceea ce stim despre competentele necesare la locul de munca. Care sunt cele care conteaza?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-06-30
In timp ce guvernele din intreaga lume sunt supuse unor presiuni tot mai mari de reluare a activitatii sociale si economice, liderii de pretutindeni iau decizii confruntandu-se cu incertitudinea si informatiile contradictorii. Pentru lideri, pana acum, 2020 a fost un exercitiu intens in luarea unor decizii dificile. In multe dintre aceste decizii viitoare, identificarea alegerilor corecte si a celor gresite va fi dificila.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-06-30
Personalitatea unui angajat este definitorie pentru comportamentul acestuia la locul de munca. Atunci cand o companie doreste angajarea unor proaspat absolventi, in contextul situatiei actuale este recomandat ca aceasta sa verifice atitudinea si comportamentele care vor avea impact asupra performantei in munca. Afla cum instrumentele create de Hogan Assessments reprezinta o solutie eficienta si usor de utilizat pentru screening-ul candidatilor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-05-29
Care sunt diferentele dintre liderii romani de HR si cei din alte regiuni? Afla dintr-un studiu realizat de Hogan Assessments si Hart Consulting, bazat pe trei fatete ale personalitatii: valorile (driverii si ceea ce ne motiveaza), "partea luminoasa a personalitatii" (comportamentele uzuale) si "partea intunecata a personalitatii" (punctele forte utilizate in exces, "derapaje" care pot impacta in mod negativ performanta).
Pus la dispozitie de Madalina Balan, 2020-04-30
Odata cu declararea starii de urgenta si implementarea recomandarilor de distantare sociala, multi dintre noi resimtim acut izolarea sociala. Si este normal, deoarece oamenii sunt, prin natura lor, fiinte sociale. Astfel, nu ne surprinde faptul ca reducerea conectarii sociale are un impact asupra echilibrului emotional si asupra sanatatii psihologice, impactand semnificativ eficienta la locul de munca.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-03-30
Chiar si in perioade mai putin solicitante, studiile arata ca liderii absenti sunt destul de des intalniti, iar acest stil de conducere este distructiv pentru echipe si organizatii. Chiar si un lider implicat poate sa cada in aceasta capcana. Dar ce este un lider absent si cum poti deveni unul fara sa iti dai seama?
Pus la dispozitie de HART, 2020-03-25
Avand in vedere contextul actual, multe organizatii au facut trecerea la lucrul de acasa. Virtualizarea mediului de lucru nu este un concept nou, insa a organiza si motiva intregi echipe in acest context este o noutate. Unii angajati vor fi mai independenti, altii vor avea nevoie de mai multa supervizare directa. Cum putem identifica punctele forte ale echipei, pentru a fi eficienti?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2020-02-28
Performanta unei organizatii depinde, in mare masura, de performanta contribuitorilor individuali. De aceea, este crucial sa angajam oamenii potriviti. Dar cum ne putem da seama daca procesul nostru de selectie identifica cu adevarat persoanele potrivite?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2019-02-28
A critical task for leaders is to ensure that their followers are working efficiently toward the organization’s goals. In business, employees whose work is aligned with the organization’s objectives are more productive. So-called “performance management processes” are intended to create alignment between the employee’s work and the organization’s goals.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2018-06-27
Exista putine lucruri mai deranjante decat atunci cand realizam ca un angajat in care am investit timp si resurse se dovedeste a fi nepotrivit. Odata cu necesitatea de a incepe din nou procesul de recrutare si de a gasi un inlocuitor, poate fi un cost dificil de recuperat. Desi aceasta suma variaza in functie de rol si industrie, studiile de-a lungul anilor estimeaza ca angajarea unei persoane gresite poate costa o afacere de 3 ori salariul anual al acelui angajat.
Pus la dispozitie de Robert Hogan, PhD, profesor I/O psychology, 2018-04-26
Leadershipul este un subiect care ma obsedeaza. Organizatiile au nevoie de lideri pentru a lua decizii cheie, a anticipa si a gestiona schimbarea tendintelor pietei si a stabili o viziune strategica. Cand predomina leadershipul competent, oamenii si companiile prospera. Leadershipul necorespunzator genereaza aproape intotdeauna angajati neimplicati, eventual, esecul in afaceri.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2017-09-28
Doar 30% dintre angajatii cu potential ar putea prelua imediat un rol de leadership, iar cei mai multi dintre acestia, la randul lor, ar avea dificultati (conform studiilor Hogan Assessments Systems din ultimii 30 de ani, derulate in mai mult de 40 de tari din toate continentele). Multi manageri noi esueaza pentru ca le lipseste experienta de gestionare a unei echipe. Atunci cand un expert este promovat tinde sa se concentreze pe ceea ce stie sa faca mai bine: sa rezolve cat mai multe sarcini. Este un punct forte care l-a ajutat sa fie promovat, dar care, in noul rol, il impiedica sa delege si, in consecinta, sa motiveze si dezvolte echipa.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2017-08-25
In cadrul unei companie romanesti, de peste 10 ani pe piata in domeniul agribusiness (produse si servicii), fluctuatia de personal este de aproximativ 50% in randul middle managerilor in ultimul an si jumatate. Aceasta companie a folosit testele de personalitate Hogan Assessments in scop de dezvoltare, ceea ce a facut posibila compararea caracteristicilor de personalitate ale managerilor care au parasit involuntar compania versus cei care au ramas.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2017-07-28
Estimata in 2015, in Romania, la 20 de milioane de euro, piata de training si dezvoltare este una dintre cele mai importante din domeniul serviciilor de consultanta. In piete mult mai mari si mult mai mature (cum este piata nord-americana, spre exemplu) numai tranzactiile din piata de training de leadership au fost estimate in 2015 la 160 miliarde de dolari!
Pus la dispozitie de Organizatiile folosesc evaluarile de tip 360 pentru dezvoltarea liderilor si pentru evaluarea performantelor echipelor. Feedback-ul 360 reprezinta un punct de plecare in dezvoltarea abilitatilor de leadership. Rezultatele sunt valoroase pentru ca ofera informatii culese intr-o forma standardizata si sub protectia anonimatului de la mai multe grupuri de respondenti (manager direct, egali, subordonati, clienti) si reprezinta un pas important in gestionarea reputatiei si a performantei manageriale intr-o organizatie. Pentru a obtine rezultate relevante, conteaza cum sunt selectati respondentii asa incat sa fi avut suficient de multa expunere la interactiunea cu participantul, transparenta in comunicarea scopului si a etapelor procesului de evaluare, precum si oferirea de feedback de catre participant in legatura cu actiunile de dezvoltare pe care a ales sa le urmareasca in viitor.
Citeste continuarea >>>, 2017-06-30
Organizatiile folosesc evaluarile de tip 360 pentru dezvoltarea liderilor si pentru evaluarea performantelor echipelor. Feedback-ul 360 reprezinta un punct de plecare in dezvoltarea abilitatilor de leadership. Rezultatele sunt valoroase pentru ca ofera informatii culese intr-o forma standardizata si sub protectia anonimatului de la mai multe grupuri de respondenti (manager direct, egali, subordonati, clienti) si reprezinta un pas important in gestionarea reputatiei si a performantei manageriale intr-o organizatie.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2017-05-31
Indiferent cat de inteligenti sau fermecatori sunt, aproape toti oamenii au unele aspecte mai putin placute ale personalitatii. In mare parte, aceste aspecte sunt tolerabile, dar folosite in contextul nepotrivit pot duce la frustrare si iritare. Ironic, cu cat cineva este mai talentat, cu atat este mai mare probabilitatea sa aiba o tendinta spre un comportament contra-productiv. Robert Hogan si Joyce Hogan au creat expresia „partea intunecata a personalitatii” pentru a explica aceste comportamente exagerate.
Pus la dispozitie de Hart Consulting, 2017-04-27
Studiile din ultimii 10-15 ani demonstreaza ca organizatiile cu lideri eficienti au sanse de 13 ori mai mari sa depaseasca rezultatele competitorilor si cu pana la de 3 ori mai mari sa retina in interior angajatii talentati. Personalitatea CEO-ului companiei este raspunzatoare cu pana la 30% in variabilitatea profitului, adica un impact mult mai mare decat il are industria in care activeaza firma (impact in variabilitatea profitului de 6%). (Mackey, A. 2008, the effect of CEOs on firm performance. Strategic Management Journal)
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2017-03-30
Instrumentele de evaluare care dau dovada de validitate predictiva cresc gradul de precizie a deciziilor de selectie. De cele mai multe ori cautam oameni inteligenti si apoi ajungem sa rezolvam „probleme de comportament si atitudine” sau, la extrema, chiar sa renuntam la unii dintre ei. Cu cat stabilim care sunt criteriile relevante pentru fiecare post si cu cat le evaluam mai corect, cu atat reducem aceste riscuri cu impact imens asupra laturii financiare a unui business. Datele ne arata ca o selectie gresita, axata pe mituri neadevarate, il costa pe angajator de pana la trei ori salariul sau anual brut.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-11-21
Chiar daca au fost criticati si considerati ca fiind mai lenesi si crezand ca li se cuvine totul, cei din Generatia Y sunt mai educati, apartin unei diversitati etnice si culturale si sunt avansati din punct de vedere tehnic („digital natives”). Totusi, pentru a obtine succes profesional si social, in special pe masura ce urca pe scara ierarhica, este de nevoie de mai mult decat dreptul la educatie si experienta.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-10-27
Identificarea corecta a talentelor este un proces crucial pentru succesul unei organizatii. Studii recente arata faptul ca organizatiile care au o pepiniera de talente bine dezvoltata au de 13 ori mai multe sanse de a avea rezultate superioare decat competitorii lor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-09-15
Societatea idolatrizeaza star-urile, de la fotbalisti renumiti la CEOs carismatici ai lumii de afaceri. Insa, realizarile marcante ale umanitatii sunt rezultatul unui efort colectiv.
Echipele cu rezultate bune pot asigura un avantaj de necontestat in fata concurentei. Totusi, cei mai multi manageri va vor spune ca, desi este usor sa alcatuiesti o echipa din oameni valorosi fiecare in parte, aceasta va actiona foarte rar la capacitatea maxima.
De ce?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-07-27
Ce avem de facut pentru a creste retentia tinerilor apartinand generatiei Millennials? Cum comunicam cu ei? Cum ii responsabilizam si stabilim asteptari realiste? Cum ii motivam?
Acestea sunt cateva intrebari pe care le-am auzit frecvent de la manageri care au in echipa tineri din generatia Millennials. Pentru a raspunde la aceste intrebari am derulat un studiu referitor la profilul generatiei Millennials si al managerului eficient pentru aceasta generatie.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-07-27
Au trecut mai bine de 40 de ani de cand David McClelland a propus pentru prima data ideea ca cea mai buna abordare pentru a prezice performanta intr-un post viitor este concentrarea asupra competentelor si mai putin asupra inteligentei. Aceasta critica a miscarii IQ se baza pe un fapt bine documentat si anume ca performanta anterioara este cel mai bun predictor al performantei viitoare. Daca vrei sa stii cum va conduce cineva un autobuz, argumenteaza McClelland, aplica-i candidatului un test de sofat, nu-i da un test de inteligenta.
Pus la dispozitie de Hart Consulting , 2016-05-31
Identificarea corecta a talentelor este un proces crucial pentru succesul unei organizatii. Studii recente arata faptul ca organizatiile care au o pepiniera de talente bine dezvoltata au de 13 ori mai multe sanse de a avea rezultate superioare decat competitorii lor.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-03-30
Din generatia tanara se alege esalonul urmator de lideri in business si in comunitate. Cum sunt ei, ce ii motiveaza, ce valori au ei, ce stil de lucru au si ce mediu organizational prefera, iata cateva intrebari la care am raspuns in studiul recent derulat impreuna cu catedra de management a SNSPA: Millenials@Work: portretul psihologic al generatiei digitale. Raportul este disponibil aici.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2016-03-30
Societatea idolatrizeaza star-urile, de la fotbalisti renumiti la CEOs carismatici ai lumii de afaceri. Insa, realizarile marcante ale umanitatii sunt rezultatul unui efort colectiv. Echipele cu rezultate bune pot asigura un avantaj de necontestat in fata concurentei. Totusi, cei mai multi manageri va vor spune ca, desi este usor sa alcatuiesti o echipa din oameni valorosi fiecare in parte, aceasta va actiona foarte rar la capacitatea maxima. De ce? Citeste mai departe...
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2014-05-29
De mai bine de un secol, cercetatorii in psihologie aplicata subliniaza faptul ca personalitatea determina comportamentul uman. Folosirea instrumentelor psihometrice valide ajuta la predictia performantei la locul de munca, inclusiv in ceea ce priveste performanta manageriala. In scopul masurarii potentialului de leadership, caracteristicile de personalitate pot fi grupate in doua categorii: caracteristici normale si caracteristici exagerate, deraiante.
Pus la dispozitie de HART Consulting , 2014-04-30
Modelul accentuarii punctelor forte a fost multa vreme utilizat in organizatii ca principalul motor pentru cresterea performantei individuale. Din pacate insa, concentrarea numai pe dezvoltarea unui punct forte si ignorarea elementelor mai putin pozitive nu face decat sa ofere o imagine incompleta asupra liderului sau angajatului respectiv. Punctele slabe sunt indisolubil legate de punctele forte, ele fiind de cele mai multe ori produsul utilizarii in exces a unuia dintre aceste puncte forte.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2014-02-27
JET este un sistem de analiza a muncii (postului) conceput pentru a identifica caracteristicile personale si competentele cerute de diferite locuri de munca. Analiza muncii (postului) este procesul formal de identificare a continutului unui loc de munca si a cerintelor acestuia cu privire la activitatile implicate si atributele necesare pentru a efectua munca. In functie de specificul lui, fiecare loc de munca necesita o suita de caracteristici de personalitate si competente pentru a obtine performanta.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2014-01-28
Multi manageri se confrunta cu problema candidatilor care se prezinta bine la interviu, care au CV-uri impresionante, insa care odata angajati nu mai performeaza la fel de bine precum s-au prezentat la intalnirile initiale. Cum sa selectam oamenii care sunt potriviti cu postul si cu organizatia, cum sa ne asiguram ca prezicem cat mai corect performanta organizatiei si ca minimizam riscul unei selectii esuate? Cum poate un manager, o organizatie sa se asigure ca este un magnet pentru oameni talentati, eficienti?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2014-01-28
Cu cativa ani in urma, m-am trezit pe neasteptate pusa in situatia de a coordona o echipa de 12 persoane, formata in special din doamne si domnisoare. Compania in care lucram (o publicatie importanta de business, in limba engleza) reorganiza o serie de departamente, iar departamentul de research trecea in intregime sub cupola mare numita marketing. Pentru ca in portofoliu exista si un anuar de tip baza de date cu companii/comunitati/investitori straini, componenta de research era importanta si aparent supra-dimensionata.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2014-01-28
Care este modalitatea prin care reusesti sa ai succes in ceea ce iti propui? Va invit sa va uitati la ceea ce inseamna acceptiunea generala (a publicului larg) despre succes. De cele mai multe ori veti vedea ca foarte multi dintre oameni reusesc sa aiba succes nu pentru ca au abilitatea sa fie inteligenti, sa gandeasca repede, sa faca conexiuni pe care altii nu le fac sau sa vada tipare pe care altii nu le vad, ci mai degraba pentru ca au o inteligenta emotionala ridicata.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-11-26
In orice echipa, mai mare sau mai mica, in orice business, mai amplu sau mai restrans, sunt etape succesive prin care sistemul trece. Literatura vorbeste despre o serie de etape prin care o echipa sau o organizatie trece (modelul Tuckma): formarea – furtuna – normarea – perfomarea. Abia in ultima etapa echilibrul apare, etapa in care membrii incep sa functioneze ca un tot, eficient si in sincron, acceptandu-se si valorificand diferentele si aportul fiecaruia. Insa, fiecare etapa premergatoare performarii este esentiala in evolutie.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-10-21
Odata cu situatia economica speciala pe care o traim de cativa ani incoace, am ascultat din ce in ce mai multe povesti cu oameni care se hotarasc, de buna voie sau siliti de realitate, sa imbratiseze antreprenoriatul. La o scara mai mica sau mai mare. Unii mi-au povestit ca, in sfarsit, s-au hotarat sa „fuga” de contextul restrictiv, presant si totusi mai securizant al multinationalelor si sa caute calea unei afaceri pe cont propriu, cei mai multi reintorcandu-se la o pasiune neimplinita mai veche, la un vis…
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-09-27
Pentru orice manager, un aspect esential al succesului sau profesional il reprezinta performanta echipei pe care o conduce. Leadership-ul este abilitatea de a forma si de a mentine o echipa care sa produca rezultatele dorite. Aceste rezultate tin de capacitatea liderului…
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-09-25
Scenariul este unul binecunoscut: o companie tehnica (A), mai puternica din punct de vedere financiar, achizitioneaza o alta companie tehnica (B). Brandurile celor doua companii raman separate, managementul de asemenea, insa angajatii sunt nevoiti acum sa lucreze impreuna…
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-09-03
Poate ati vazut sau auzit stiri despre trenuri care au deraiat. Au iesit de pe sine, din variate motive tehnice sau atmosferice, producand pagube importante. Ramanand in aceeasi metafora, ce se intampla cand un lider deraiaza?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-08-22
Omul potrivit la locul potrivit. Un stereotip deja cand vine vorba de recrutare si selectie. Insa si un deziderat la fel de important. Evaluarea cat mai corecta a profilului candidatului si a compatibilitatii acestuia cu acela al postului reprezinta un aspect esential…
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-05-21
Companie dintr-o industrie extrem de competitiva, cu o istorie de peste 20 de ani pe piata locala si o evolutie spectaculoasa pana in 2010, cauta CEO! De fapt, cauta un mod de a "suprapune" modelul de leadership deja consolidat in companie cu ideile si stilul de conducere al celui care va veni la carma ei.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-05-10
Jobul de CEO este singular intr-o organizatie. In linii mari, aceasta responsabilitate imensa inglobeaza doua functii esentiale: stabilirea aspiratiilor organizatiei si mobilizarea acesteia pentru a le indeplini. Folosim cuvantul aspiratii caci pentru a stabili directia unei organizatii este mai mult decat un exercitiu cognitiv. Setarea directiei are si o puternica componenta emotionala. Destinatia finala devine locul unde oamenii din organizatie doresc sa ajunga; prin urmare, leadership-ul eficient atinge valorile fundamentale ale oamenilor si se asigura ca toata lumea se straduieste sa dobandeasca acelasi scop.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-05-10
Aceste cuvinte atribuite lui John D. Rockafeller - considerat cel mai bogat om al tuturor timpurilor - reprezinta "un sfat" pentru toti cei care valorifica bunastarea si succesul financiar. Insa ce inseamna aceasta valoare, numita de Robert Hogan in Profilul de Motivatii, Valori si Preferinte (MVPI), "Comert"?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-04-26
Chiar daca a devenit greu sa mai credem in grija fata de oameni, in respect, in toleranta, in ajutorul acordat doar din bune intentii si pentru binele colectiv, acestea sunt, ca ridicam sau nu din spranceana, valori cheie pentru bunul mers pe termen lung al unei organizatii. Cum facem totusi sa nu ramana vorbe goale sloganuri precum „dezvoltarea oamenilor” si „cultura de cooperare”? Cum pot coexista dorinta de a fi pe locul intai, de a crea organizatii-lider, preocuparea pentru succes si reusita, cu grija fata de oameni?
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-04-18
Cand ai de indeplinit o sarcina noua la serviciu primul lucru pe care il faci este sa rasfoiesti cartile de specialitate? Orice informatie este pentru tine o perspectiva de invatare si o valorizezi ca atare? Ai un telescop acasa? Un microscop? Sau macar o biblioteca plina? Ori, dimpotriva, atunci cand apare o sarcina noua la job preferi sa ii intrebi pe colegi sau pe cei apropiati daca au trecut prin situatii similare, optiunea de a te indrepta catre o carte de specialitate fiind ultima de pe lista? Orice proces de invatare formala pare pentru tine o corvoada? Toate aceste caracteristici ale unei persoane pot fi aflate prin interpretarea scalei „stil de invatare” din Profilul de Personalitate Hogan.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-04-18
Mihai este un manager recunoscut in firma pentru determinarea si entuziasmul sau. Un manager carismatic, placut de toata lumea si un sustinator al oamenilor din echipa lui. La evaluarea anuala, seful sau i-a spus ca in sedintele cu managerii din sediul central nu lasa tocmai o impresie pozitiva. [...] In intalnirea de evaluare a lui Mihai i-a fost greu sa accepte si sa inteleaga acest feedback, in conditiile in care se stie pe sine ca fiind un om deschis si orientat catre rezultate. Lucrand cu un coach si-a dat seama ca este “orb” in intalnirile cu managementul din sediul central – reactioneaza pe pilot automat.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-04-18
A cladit o companie solida, cu o evolutie frumoasa, ascendenta, de la an la an. Vorbea despre afacerea sa cu pasiune, dar si cu modestia omului care a construit totul pas cu pas, temeinic, prin munca si disciplina. Cand povestea despre oamenii din echipa sa i se luminau ochii si parea ca vorbeste despre oameni dragi, din familia lui. Era server, cerea mult de la sine si de la ceilalti, avea standarde ridicate, profesionale si etice, insa era extrem de corect si tinea cu incapatanare la principii, la reguli si, mai ales, la bun simt, adevar, munca si dedicatie.
Pus la dispozitie de HART Consulting, 2013-04-09
Munca in echipa este una dintre cerintele care se regaseste aproape in toate anunturile de angajare, dar si pe lista de valori a multor companii. Cum arata, de fapt, o organizatie care pune accent pe o astfel de dimensiune? Ce valori si ce motivatii au membrii respectivei organizatii, dar mai ales liderii ei? Si cum putem face ca acest concept sa nu fie doar o alta forma fara fond?
|